Трекинг   »   Южна Америка   »   Перу   »   Анди   »   Кордилера Бланка   »   Хуараз Прегледана е 14348 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   28 Jun - 17 Jul 2019
3820 лв.
3629 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
3820 лв. 9 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 3820
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и Титикака

Трек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и ТитикакаТрек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и ТитикакаТрек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и Титикака


Уникално приключение включващо трек до един от трите на най-красиви върхове в света - Алпамайо, с изкачване на връх Pisco (5750 м) и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и езерото Титикака.

Информация

Локация

( -9.011833 S, -77.631142 W )
Напреднали

Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често по недобри пътеки. В играта могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености и отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 6 и 8 часа, но ако бъдат изкачвани високопланински седловини или върхове може да бъде по-голяма. Дневните изкачвания могат да бъдат между 900 и 1000 м, но не е изключено да има изкачвания до 1200 м. Екипировката трябва да бъде изпитана и може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по ледници. Също така, на по-отдалечените места, нощувките могат да бъдат на палатки.

Галерии от Трек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и ...

Трек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и Титикака

Без всякакво съмнение това е един от най-забележителните трекове в света. Кордилера Бланка е невероятно красива. По време на трека, освен че ще видите най-красивият връх в света - Алпамайо, но и ще изкачите връх Pisco (5750 м). След това приключение в Андите ще се впуснем в изследването на древната цивилизация на инките - ще разгледаме Куско, Мачу Пикчу и езерото Титикака.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Южната страна на връх Алпамайо


Обща информация за Cordillera Blanca:

Кордилера Бланка се намира в северната част на Перу, само на 100 км от Тихоокеанското крайбрежие и е естествена бариера между океана и Амазонската джунгла. Планината е ориентирана приблизително в посока от север на юг и е лесно достижима от долината Callejon de Huaylas, която се намира на запад от нея.

Кордилера Бланка е една невероятна дестинация за трекинги и катерене. Тя има изобилие от естествена флора и фауна, богата е на културни забележителности - тук има запазени руини от няколко прединкски култури и останки от инфрастуктората на Инките. Кордилера Бланка е с огромна концентрация на върхове с височина около 6000 метра, а долините, които прорязват тези красиви върхове са пунктирани с поразителни тюркоазени ледникови езера. Повечето трекове следват тези долини, простиращи се напреки на планината от запад на изток.

През 1975 Cordillera Blanca, Yurak Janka (на езика на Кечуа) или "най-високият тропически планински регион в света" беше обявен за Национален парк Хуаскаран. През 1977 и 1985 UNESCO обяви този защитен район съответно за "Биосферен резерват" и "Естествено наследство".


Превала Punta Union (4750 m) и връх Taulliraju (5830 м)

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Превала Punta Union (4750 m) и връх Taulliraju (5830 м)


Едни от най-известните върхове тук са Huascaran (6768 м) - най-високият тропически връх в света, Alpamayo (5947 м) - един от трите най-красиви върхове в света, Huandoy и неговите четири върха (6395 м), Chacraraju и неговите два върха (6112 м), Artesonraju (6025 м) - върха от логото на филмовата компания Paramount Pictures и Taulliraju (5850 м).


Обща информация за трека:

През 1966 в Мюнхен връх Алпамайо е определен за "най-красивият връх в света" след провеждането на една международна анкета с помощта на списание "Alpinusmus". Благодарение на това тази част от Cordillera Blanca е сред най-посещаваните. Маршрутът започва от Cashapampa, последното достъпно място с транспорт, след това минава покрай река Quebrada Santa Cruz, изкачва превала Punta Union (4750 м) и тогава слиза на изток към долината Huaripampa. По нея ние ще достигнем селцето Vaqueria, от където през долината Morococha ще изкачим превала Portachuelo de LLanganuco (4765 м). От него ще слезем почти до езерото Llanganuco и след това ще завием надясно към една тясна долина в чието дъно се намира връх Pisco (5750 м).

По време на трека известен с името "Santa Cruz" ще бъдат изкачени два превала над 4700 метра и ще бъде посетен южният базов лагер на Алпамайо. Дневните преходи не са прекалено дълги, но всеки ден ще бъдем на височина над 3500 м и ще имаме най-малко четири нощувки на височина над 4000 м. Това ще ни позволи да се аклиматизираме идеално към надморската височина и да влезем в перфектна физическа форма преди изкачването на връх Писко.


Нощна снимка от лагера Taullipampa (4250 м) с връх Taulliraju (5830 м)

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Нощна снимка от лагера Taullipampa (4250 м) с връх Taulliraju (5830 м)

Цени

На човек при минимум 5 участника - 3820 лв.  3629 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Програма

1-2 ден: Лима

Полет от България до Лима. Докато чакаме автобуса за Huaraz ще можем да се разходим и разгледаме крайбрежната ивица или центъра на Лима. Лима е огромен град - четвъртият по големина в цяла Америка. Половин ден няма да ни бъде достатъчен, за да разглеждаме всичко интересно, но преди полета за София на прибиране, ще имаме нощувка в града и ще можем да обиколим почти всички забележителности. Нощно пътуване до Huaraz.

3 ден: Huaraz (3052 м)

В Хуараз ще пристигнем рано сутринта. По принцип можем да продължим до Караз, но тъй като имаме нужда от аклиматизация и почивка ще останем тук, защото Хуараз е на по-голяма надморска височина.


Четирите върха на Huandoy гледани от седловината Portachuelo

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Четирите върха на Huandoy гледани от седловината Portachuelo


След като си починем от дългото пътуване, в следобедните часове можем да направим кратък излет извън града и да се изкачим до Mirador Rataquenua, за да направим първите си снимки на Кордилера Бланка. От това място се открива чудна гледка към града под нас и върховете Huandory (6356 м), Huascaran (6768 м), Chopicalqui (6354 м), Hualcan (6122 м) и Copa (6188 м). Вечерта ще се разходим из града, в който също не липсват интересни места. До централния площад Plaza de Armas има голям музей с експозиция на културата Recuay. Наблизо са голямата катедрала и парк.

Освен всичко това ще трябва да намерим време да накупим и хранителни провизии за следващите дни в планината.

Нощувка в хостела Monkeywasi. Тук има малка зала за катерене и ако в групата има катерачи те ще могат да се позабавляват добре. В Monkeywasi нощуват предимно катерачи и трекери, така че средата е предразполагаща и ще ни настрои подходящо за следващите дни, които ще прекараме в планината. Допълнителни екстри са възможността за барбекю и безплатният интернет.

4 ден: Llamacorral (3750 м) - 4/5 часа

Ще тръгнем рано сутринта от Хуараз с директен микробус за Cashapampa - изходната точка, от която ще започне нашият трек. Тук ще подредим багажа и ще го натоварим на мулета.


Малко преди връх Писко

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Малко преди връх Писко


Първите 2 часа от трека са доста трудни, тъй като пътеката минава по една от страните на тясната долина издълбана от река Quebrada Santa Cruz. След като наберем височина долината се отваря и става по-равна и приятна. От тук пътеката ще ни отведе до Llamacorral, където ще пренощуваме.

5 ден: Базов лагер на Алпамайо (4250 м) - 4/5 часа

Този ден също е сравнително къс и ако групата се движи добре ще стигнем до базовия лагер на Алпамайо за обяд. Пътеката минава през две езера - първото е по-малко и се казва Ichiccocha, а след това ще достигнем и по-голямото езеро Jatuncocha. След като походим около 2 часа в долината ще свърнем наляво по едно разклонение наречено Quebrada Arhuaycocha, което ще ни отведе до базовият лагер. С едно стръмно и зигзагообразно изкачване, където ще наберем около 400-500 метра денивелация, като възнаграждение за тежкото ходене, пред нас изведнъж ще изникне връх Алпамайо, а в ляво от него - двойният Quitaraju. От другата страна на долината постепенно ще израстне емблематичният връх Artensonraju, който е логото на филмовата компания Paramount Pictures. След като влезем в долината Quebrada Arhuaycocha ще походим още около 40 минути по една приятна пътека, за да достигнем южният базов лагер на Алпамайо.

С тези които не са уморени от днешният преход в късния следобед можем да направим кратка разходка до красивото глетчерно езеро Arhuaycocha, което се намира в основата на връх Ririjrca. От тук се открива красива гледка и могат да бъдат направени страхотни снимки на залез слънце на Artensonraju и на всички останали заобикалящи ни върхове - Alpamayo, Quitaraju, Paron, Paria и Aguja.


Artensonraju (6025 м) - върха от логото на Paramount Pictures, гледан от района на базовия лагер на Алпамайо

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Artensonraju (6025 м) - върха от логото на Paramount Pictures, гледан от района на базовия лагер на Алпамайо


6 ден: Paria (3850 м) - 8/9 часа

През този ден ще станем рано и след като закусим за около 1 час и половина ще слезем до главната долина и един друг лагер наречен Taullipampa. От там ще атакуваме превала Punta Union (4750 м). Изкачването до него е постепенно и с продължителност около 2 часа и половина. От Punta Union се открива красива гледка към върховете Taulliraju, Rinrihirka, Paria и към цялата долина Santa Cruz. След като си починем добре и заснемем панорамата ще започнем да слизаме към към долината Paria, където ще направим нашия следващ лагер на около 3900 м.

7 ден: Cebollapampa (3950 м) - 7/8 часа

След като закусим ще тръгнем надолу през долината и след около 2/3 часа ще достигнем едно малко селце в долината Huaripampa. Тук ще се срещнем с местните кечуанци, които са едни изключително приветливи и приятелски настроени хора. Можем лесно да зарадваме малчуганите като им дадем малки подаръци.

От тук ще продължим по последната част от нашият трек, изкачвайки дясната страна на долината. След като прехвърлим планинския гребен ще достигнем селцето Vaquería. От можем да си купим храна за следващите няколко дни, а след това ще се качим на микробус, който ще ни отведе до Cebollapampa. По пътя ще спрем на седловината Portachuelo (4760 м), от където се открива уникална гледка към най-главните върхове в Кордилера Бланка - Chacraraju, Pisco, Chopicalqui и най-високият връх в Перуанските Анди Huascaran (6768 м). От тук също така ще видим от високо езерата Llanganuco, Orqon cocha и Chinan cocha (съответно в превод означващи мъжкото и женското езеро). В късния следобяд ще пристигнем в Cebollapampa (3950 м), където ще пренощуваме.


Нормалния маршрут към връх Писко гледан от Huandoy на изгрев слънце

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Нормалния маршрут към връх Писко гледан от Huandoy на изгрев слънце


8 ден: Лагера на морената (4900 м) - 6/7 часа

Пътеката до базовия лагер на връх Pisco се вие зигзагообразно от входа на долината, пресичайки няколко реки, преди да изкачи странично хълма. Накрая редки дървета бележат пътя към една отворена долина наречена Quebrada Demanda, в края на която ще открием Базовият лагер (4650 м), а малко над него на едни скали, хижа Перу (4750 м).

Тъй като до тук прехода не е много дълъг и тежък (между 2 и 3 часа) ще направим добра почивка, ще сортираме багажа необходим за изкачването на върха и ще тръгнем към Лагера на морената. От Базовият лагер нагоре няма да можем да ползваме мулета за носене на багажа и затова трябва да подберен най-важното за следващият ден и половина и да го пренесем сами.

Пътеката е скалиста, а малко преди лагера е стръмна и ерозирала, което прави изкачването доста неприятно. Прехода е около 3 часа. Лагера на морената се намира в близост до едно малко езерце. Гледката от тук е невероятна към върховете Yanapaccaha, Huandoy, Chopicalqui, Huascarán и други.

9 ден: Връх Писко (5750 м) - 12/13 часа

Сутринта ще станем в 3.00 часа и ще ходим около 1 час до края на морената, от където започва ледника. На това място ще сложим котките и ще се обвържем с въжето. До седловината между върховете Huandoy и Pisco на 5350 метра, прехода няма техническа трудност. От нея маршрута продължава по широките склонове, които водят до върха. Средния наклон стига до 45°, но тук трябва да бъдем внимателни в избора на маршрут през цепнатините и снежните мостове преди да достигнем финалната връхна част. В повечето случаи този участък е най-трудния и стръмен. Наклона е между 50 и 60º и дължина от 10 до 30 метра в зависимост от сезона.


Връх Писко гледан от района на Базовия лагер

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Писко гледан от района на Базовия лагер


Изкачването на връх Писко (5750 м) от Лагера на морената отнема между 4 и 6 часа, но упоритостта ще бъде възнаградена с великолепна гледка във всички посоки към някои от най-красивите и забележителни върхове в Кордилера Бланка - Huascarán (6768 м), Chopicalqui (6354 м), Huandoy (6160 м), Pirámide (5885 м), Artesonraju (6025 м) и други.

Слизането надолу е много по-бързо и лесно. В Лагера на морената ще направим добра почивка, ще съберем всичкия си багаж и ще продължим до Базовия лагер, където ще пренощуваме.

10 ден: Huaraz (3052 м) - 4/5 часа

След като се наспим добре ще натоварим багажа на мулетата и ще слезем до Cebollapampa. От тук ще се качим на микробус и ще отпътуваме за Хуараз.

Тъй като автобусите за Лима пътуват нощем ще трябва да сме готови да хванем някой от тях иначе ще трябва да загубим още един цял ден в Хуараз.

11 ден: Лима

В Лима ще пристигнем рано сутринта. По обяд ще хванем първият автобус за Куско.

12 ден: Куско (3400 м)

В Куско ще пристигнем по обяд. Тъй като ще бъдем уморени от над 30-часовото пътуване от Хуараз до тук, първо ще се настаним в хостела и ще си починем добре. Към 16 часа ще излезем на разходка, за да обиколим някои от най-интересните забележителности в столицата на инките. Ето един цитат от книгата на Веселин Паунов "Листата от кока не са дрога", което дава една много добра предства за Куско и неговите най-интересни места.


Гигантските каменни блокове на Саксауаман

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Гигантските каменни блокове на Саксауаман


"Куско е бил замислен така, че формата на града да отговаря на формата на пума – свещено за инките животно. Саксауаман – важен ритуален център и добре укрепен район на един хълм над града, е представлявал главата на пумата. Опашката или Пумачупан се намира на мястото, където се сливат реките Сафи и Тулумайо. Между тях е тялото на пумата, където се намира Кориканча – Храмът на Слънцето. Сърцето на пумата било в Хуакапата – церемониален комплекс, отговарящ по място и позиция на днешния централен площад "Пласа де Армас". Най-свещеното място в комплекса се наричало "усно" и представлявало жертвен олтар, целият покрит със злато. На този олтар се изливала кръвта от принесените в жертва животни, както и свещената за инките напитка "чича" – вид прясно ферментирала бира."

13 ден: Мачу Пикчу (2430 м)

Рано сутринта ще отпътуваме с първото влакче за Мачу Пикчу. Достъпът до района е възможен само по два начина - с влак или пеша по Пътеката на инките, но за да минем по нея са ни необходими поне 4 дни трекинг. Пътуването с влакчето също не е много бързо и в едната посока ще ни отнеме около 3 часа и половина, тъй като се намира на 112 км от Куско. След като пристигнем в градчето, което също се нарича Мачу Пикчу, ние ще продължим пеша и за около час и половина ще достигнем археологическия обект.

Мачу Пикчу (в превод от кечуа означва Стар връх) е съвременното име на архитектурения комплекс построен от инките през 15 век. Той влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е едно от новите 7 чудеса в света. Дворците, храмовете и домовете са на 2430 м височина в Андите. Наричан е още "Изгубеният град на инките". Създаден е като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути век преди неговата империя да падне (около 1440) и е функционирал до 1532, когато испанците нахлуват в територията на империята. Интересното е, че през 1532 всичките му жители тайнствено изчезват.


Изгубеният град на инките - Мачу Пикчу

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Изгубеният град на инките - Мачу Пикчу


Древната крепост на инките Мачу Пикчу е открита случайно през 1911 и оттогава насам е един от най-интригуващите археологически обекти и туристически забележителности. Заслугата за откриването на Мачу Пикчу е на американския археолог Хирам Бингъм, който се натъква на комплекса случайно по време на експедиция. И до днес остава мистерия и загадка как инките са построили своя таен град Мачу Пикчу. Няма категорично обяснение как те са транспортирали до върха на планината огромните блокове от варовик, необходими за издигането на града.

В района на Мачу Пикчо ще бъдем около 3-4 часа, след което ще трябва да хванем отново влакче за Куско. В Куско ще се приберем късно вечерта (към 21 часа) и ще пренощуваме в същият хотел.

14 ден: Пуно

Град Пуно, който се намира на брега на езерото Титикака, отстои на 340 км от Куско и пътя с автобус до него отнема около 8 часа. Затова ще хванем първия автобус в 7 часа сутринта и ще пристигнем следобяд в града. След като се настаним в хотела ще направим кратка почивка и ще се разходим из града, в който не липсват интересни места. Ще посетим катедралата на главния площад, един хълм наречен Kuntur Wasi (Домът на кондора) с красива гледка към целият град и езерото Титикака. В града има няколко музея от прединкската епоха и забележителна колониална архитектура. Нощувка в хотел.


Гледка от остров Taquile към езерото Титикака

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Гледка от остров Taquile към езерото Титикака


15 ден: Титикака

Възможностите през този ден са големи и днес всеки ще бъде свободен да импровизира с програмата. Разбира се, ние ще помогнем да се ориентирате и да набележите някои от по-интересните цели.

Езерото Титикака само по себе си е интересна забележителност. То е разположено на територията на две държави - Перу и Боливия. Титикака е най-високо разположеното плавателно езеро на Земята на 3812 м и за инките то е било свещенно. За племето аймара, което живее край езерото, неговите води са утробата, от която се ражда бог Виракоча, бял мъж с брада, представител на Слънцето на Земята, научил хората на строителство, земеделие и конструиране на тръстикови лодки. Той наредил на слънцето, луната и звездите да изгреят, след това отишъл до Тиахуанко, за да създаде първите хора Манко Капак и Мама Очьо. Те били направени от камък, а бог Виракоча им вдъхнал живот, заповядвайки им да тръгнат и да населят света.

В самото езеро има няколко големи острова, всеки един от които има своя история и задължителни места, които да се видят. На остров Исла дел Сол (Островът на слънцето), който се намира в боливийската част се намират руините на древния град на инките Чинкана известен със своя Лабиринт и Скалата на пумата. В перуанската част на езерото се намира острова Такуиле и изкусвено създадените плаващи острови Урос. През 2005 Такуиле е признат за част от "Нематериално наследство на човечеството" благодарение на текстилното изкуство, с което се слави местното кечуанско население.


Част от Кориканча (Храмът на Слънцето) в Куско

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Част от Кориканча (Храмът на Слънцето) в Куско


Друга забележителност, която е задължителна за разглеждане е древният прединкски град Тиуанако, който също се намира в Боливия, на около 200 км от Пуно и на 72 километра от Ла Пас. Първите заселници в района са от 1500 г. пр. н. е. Една от забележителностите тук е пирамидата Акапана. Нейната основа е изработена от перфектно нарязани и идеално пасващи си каменни блокове. Трябва да бъдат видени също така Вратата на Слънцето, Ponce Stela и полуподземният храм. Днес мястото е включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. За съжаление за Боливия са необходими визи и който желае да посети Тиуанако трябва на предният ден да отиде до консулството в град Пуно.

Нощувка в хотел в Пуно, но ако групата реши да посети Тиуанако или Острова на Слънцето може да се нощува в La Paz или Copacabana в Боливия.

16 ден: Куско / Арекипа

В зависимост от програмата през предишния ден следва връщане до Пуно, а след това пътуване за Лима през Куско или Арекипа. Маршрута ни зависи от оставащото свободно време и желанието на групата.

17 ден: Резервен ден

Резервен ден в случай на лошо време. Ако не се наложи да го използваме по време на изкачването на връх Писко, в последствие може да послужи като допълнителен ден в района на езерото Титикака или за разглеждане на каньона Колка, който не е включен в стандартната програма или да отидем до платото Наска.


Полета на кондора в каньона Колка

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Полета на кондора в каньона Колка


Изходната точка за посещение на каньона е град Арекипа, който е вторият по големина град в Перу. Каньона Колка се намира на 160 км от Арекипа и според статистиката е третата най-посещавана дестинация в Перу. Той е известен с няколко неща. Едното от тях е, че това е най-дълбоката клисура в света - два пъти по-дълбока от Гранд Каньон например. Другото е, че в скалните отвеси се крият множество пещери, в които инките са съхранявали хранителните запаси на империята, прокопавайки тераси по терена. Храната е била поставяна в специални цилиндрични съдове, наречени "колкас", които дали в последствие името на каньона.

Тук могат да се видят уникални животински видове, но зашеметяващата природна аткракция е полетът на кондорите. Кръстът на кондора е местност, където топлите въздушни течения събират рано сутрин огромните птици, чийто размах на крилете достига внушителните 3 метра.

Ако групата се спре на разглеждането на каньона Колка ни предстои един доста дълъг ден. За да успеем да се справим с програмата ще се наложи да тръгнем в 2 часа сутринта от Арекипа и ще се приберем в града чак привечер.

18 ден: Лима

Пристигане в Лима и нощувка в хостел.

19-20 ден: София

Полет от Лима до София.


Един от коренните жители на Мачу Пикчу

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Един от коренните жители на Мачу Пикчу

Най-добри месеци за провеждане

Май, Юни, Юли, Август и Септември

Необходим опит

Този трекинг е на голяма надморска височина и изисква максимум 7-8 часа ходене всеки ден. Най-трудната част от този трекинг е изкачването на връх Pisco (5750 м), който включва голяма надморска височина и дълъг и тежък ден в планината с продължителност 12-13 часа. Препоръчително е около 3-4 месеца преди трека да започнете да тичате, да карате колело и да направите няколко сериозни прехода с продължителност на натоварването около 10 часа и да преминете дистанция от минимум 15 км. Също така е необходимо да сте позитивно настроени към голямата надморска височина и да сте добре мотивирани. Предишен зимен планинарски опит и умение за движение с котки, е силно препоръчителен за изкачването на върха, но някакви по-специфични технически познания и умения не са задължителни.

Лична екипировка

Следващият списък от облекло, екипировка и аксесоари е препоръчителен, но ако имате предишен планинарски опит ви препоръчваме да го погледнете информативно. Този списък също така може да ви помогне да не забравите нещо важно, което ще ви е необходимо, за да ви осигури максимален комфорт в планината.


Нощна снимка на централния площад Пласа де Армас в Куско

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Нощна снимка на централния площад "Пласа де Армас" в Куско


- Сериозни трекинг обувки обезопасяващи вашият глезен, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които да са водоустойчиви. Препоръчително е да са с твърда подметка, за да осигурят стабилност при пизкачване на стръмни снежни склонове;
- Маратонки и сандали, които можете да използвате, както по време на трекинга, така и вечер в населените места или при разглеждането на забележителностите;
- Няколко чифта топли и дебели чорапи за изкачването на връх Писко;
- Гети, в случай че завали дъжд или сняг;
- Свободни обикновенни панталони, както за трекинга, така и за пътуването;
- Долнище от вълнено термобельо (мерино) или полар за по-студените райони;
- Водоустойчиви панталони (мембрана);
- Повечко термо тениски с къс и дълъг ръкав като е добре да избягвате памучните материи;
- Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;
- Лека фанелка от полар 100;
- Дебело поларено яке;
- Уинстопър за по-топло време, но подходящ за вятър;
- Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини (мембрана);
- Пухено яке или изолация подходящо за студените вечери или сутрини;
- Вълнена или поларена шапка
- Шапка с козирка за слънце;
- Слънчеви очила с фактор 4;
- Крем против изгаряне и балсам за устни;
- Крем за изгаряне (Dermazin);
- Няколко чифта топли ръкавици;
- Здрава раница или денк, който да бъде използван за багажа и който ще носят мулетата по време на трека;
- Раница, която ще носите лично по време на трека;


Вратата на Слънцето в древният прединкски град Тиуанако

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Вратата на Слънцето в древният прединкски град Тиуанако


- 1-литрова бутилка за вода;
- Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;
- Добър спален чувал до -10/-15 градуса;
- Палатка (палатките могат да бъдат споделени между участниците);
- Надуваемо шалте;
- Челник с 2 чифта резервни батерии;
- Камера или фотоапарат;
- Голяма кърпа за врата;
- Таблетки за пречистване на водата;
- Газов котлон и готварски принадлежности (канче, чаша, лъжица, вилица и швейцарско ножче), които ще ви бъдат необходими по време на трека;
- Щеки;
- Книги;
- Висотомер;
- GPS;
- Карти за игра.

Препоръки

Препоръчително е за изкачването на връх Писко да сте опитвали катерене на лед и да знаете как да си служите добре с пикел на по-стръмни склонове. Ако желаете да се чувствате по уверини и сигурни в способностите си можете да се запишете на Ледено катерене на Скакавица - първи стъпки


Базовия лагер на връх Писко

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Базовия лагер на връх Писко

Полезна информация

Рисунките на платото Наска
Пъпната връв на слънцето
Титикака - езеро на покрива на света
Мачу Пикчу в Перу
Саксауаман, Куско, Кориканча и Тронът на инката
Перу
Хранене в планината
Височинна болест
Планинската (височинна) болест
Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината
Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве
Как да си изберем водонепропускливо яке
Как да изберем правилната обувка за планина
До загадъчното плато Наска
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и Титикака

   Календар Водач Цена на човек Места
   28 Jun - 17 Jul 2019 Д. Колешев 3820 лв.  3629 лв.
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 29/12/2018 )
Запишете се
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и Титикака

Схема на маршрута
Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Трек до базовия лагер на Алпамайо с изкачване на връх Pisco и разглеждане на Куско, Мачу Пикчу и Титикака
4.80 / 5 stars from 40 users.
Трекинг   »   Южна Америка   »   Перу   »   Анди   »   Кордилера Бланка   »   Хуараз Прегледана е 14348 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Alpine Guides  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2018 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap