Алпинизъм   »   Южна Америка   »   Аржентина   »   Анди   »   Мендоза Прегледана е 2947 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   15 Jan - 5 Feb 2022 8150 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
8150 лв. 9 places Запишете се

Меню

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Експедиция до връх АконкагуаЕкспедиция до връх Аконкагуа (6962 м) - най-високият връх в Южна Америка и един от седемте континентални първенци

Информация

Локация

( -32.655556 S, -70.015831 W )
 • 8150 лв.

 • 6962 м

 • F Много трудно
  Френска алпийска степен (F)

  A straight forward route, possibly describing a glacier approach with simple scrambling. Any snow or ice will be of an easy angle allowing the climber to walk up it.
  Физическа издръжливост

  Много трудно (14-17 часа)

 • 22 дни

Галерии от Експедиция до връх Аконкагуа

Експедиция до връх Аконкагуа

Връх Аконкагуа (6962 м) е най-високият връх в Южна Америка и изобщо извън Азия. Той се намира в Андите, в аржентинската провинция Мендоза. Върхът е разположен на на около 112 км западно от град Мендоза и на около 15 км от границата на Аржентина с Чили. Аконкагуа е най-високият връх в Западното и Южно полукълбо. Той е един от седемте най-високи континентални първенци. По време на експедицията, с цел аклиматизация, ще изкачим и връх Bonete (5100 м).


Южната стена на връх Аконкагуа

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Южната стена на връх Аконкагуа


Нормалният маршрут е най-простият маршрут и понякога неточно наричан Северен, но във всъщност той минава по сероизточната част на Аконкагуа. За него не са нужни сечива за катерене или въже и в повечето случаи изкачващите го използват само щеки и котки. За изкачването на този маршрут можете да видите различни варианти на програми, но по принцип е задължително да направите минимум два и дори три височинни лагера в установените за това места, които са известни под наименованията "Plaza Canadá", "Nido de Cóndores" и "Berlín" или "Cólera". Този маршрут е основният избор за повечето хора, защото по него няма технически трудности, което означва, че планинарите не е необоходимо да имат предишен опит в катерене на скали или лед. Тук има само и единствено ходене. Понякога се налага използването на котки за по-голяма лична сигурност, но това зависи от условията по маршрута.

В нашата програма, за да се аклиматизираме добре за изкачването по Нормалният маршрут ще направим един подготвителен трек до базовия лагер Plaza Francia под Южната стена на Аконкагуа. Едва след това ще стигнем до базовия лагер на Нормалния маршрут, наречен Plaza de Mulas. За да направим всичко това ще ни бъдат необходими общо три дни от изходната точка на трека, но така ще успеем да се аклиматизираме много по-добре за изкачването на върха.


Залез над Аконкагуа

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Залез над Аконкагуа

Предимства

- Предлагаме много добре оптимизирана програма с достатъчно време за аклиматизация и изчакване на промените във времето;

- Ще имаме местен водач и готвач, който ще се грижат за вашето здраве и храна всеки ден, както и носачи, които ще се изнасят общия багаж (палатки, обща експедиционна екипировка, част от храната и боклуците) до височинните лагери. Участниците ще носят само личната си екипировка (облекло, бивачна екипировка и част от храната);

- С цел по-добра аклиматизация, ще изкачим и връх Bonete (5100 м), намиращ се в близост до базовия лагер Plaza de Mulas.


Експедиция до връх Аконкагуа по Нормалния маршрут

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.Цени

На човек при минимум 5 участника - 8150 лв.

На човек при минимум 6 участника - 7750 лв.

На човек при минимум 7 участника - 7480 лв.

На човек при минимум 8 участника - 7330 лв.

На човек при минимум 9 участника - 7190 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Програма

1 ден:

Полет от София до Западна Европа, от където ще хванем следващият полет за Буенос Айрес.

2 ден: Мендоса (760 м)

Пристигане в Буенос Айрес, пътуване с таксита до другото летище (не е включено в цената) и полет до Мендоса. На летището ще ни чакат, за да ни отведат до хотела в центъра на Мендоса. След като си починем малко, ще направим брифинг на предстоящата програма и ще се запознаем с местния водач. Също така ще направим проверка на личната екипировката. Който има нужда от нещо допълнително, ще може да го закупи или наеме от магазините в града. Вечерта ще се разходим из центъра на Мендоса и ще похапнем в традиционен местен ресторант (вечерята не е включена в цената).

Нощувка в хотел.


Експедиция до връх Аконкагуа по Нормалния маршрут

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


3 ден: Penitentes (2725 м)

След като направим регистрацията и закупим пермитите за изкачването от офиса на парковата управа, ще отпътуваме за Penitentes, където ще започне нашата аклиматизация. Ще обядваме в Uspallata и след това ще продължим пътуването. След като пристигнем в Penitentes, ще починем известно време и след това ще подготвим багажите си за мулетата, които ще ги поемат на следващият ден.

Нощувка в хотел.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

4 ден: Confluencia (3300 м) - 3/4 часа

След закуска ще имаме кратък трансфер до входа на парка. Тук ще ни бъде направена проверка на пермитите и след това ще започнем нашият трек до лагера Confluencia. Прехода е кратък и е по една добра панорамна пътека. Когато пристигнем в лагера ще бъдем посрещнати от нашият обслужващ екип. След като си починем ще опънем палатките си и който иска ще може да се разходи и да разгледа околностите.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

5 ден: Базовия лагер Plaza Francia (4000 м) - 6/7 часа

Днес ние ще посетим Базовия лагер на митичната Южна стена на Аконкагуа. Това е най-вертикалната част на планината с височина около 3000 метра, която е микс от ледници, стени, улеи и сняг. През днешния ден ще трябва да изкачим 700 метра денивелация и тук за първи път ще усетим признаците на голямата надморска височина. Вечерта ще се върнем в нашият лагер в Confluencia.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря


Лагер 1 (Plaza Canadá)

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Лагер 1 (Plaza Canadá)


6 ден: Базовия лагер Plaza de Mulas (4260 м) - 7/9 часа

През този ден ни предстои едно дълго ходене, което ще ни отведе до базовият лагер Plaza de Mulas, който е изходната точка за Нормалният маршрут водещ към връх Аконкагуа.

Пътеката отново продължава успоредно на река Horcones. Много скоро обаче ще я пресечем, за да се прехвърлим от лявата страна на реката и след това ще продължим към една стара морена. В нейният край се намира Playa Ancha - едно 10-километрово поле разположено на височина между 3600 и 3800 метра височина. Тук се намира едно място с красива гледка, наречено Quebrada del Sargento Más. От него се виждат двата върха на Аконкагуа, както и сателитния връх Pirámide, намиращ се на югозападната страна на планината, където беше открита инкска мумия през 1985 година на височина 5300 м.

Playa Ancha е образувание от алувиални материали и големи скални късове, които свършват при едно друго отличително място от нашият трек известно като Ibáñez. То е разположено много близко до основата на кулите, които бележат началото на огромната западна стена на Аконкагуа. От тази точка теренът става по-неравен и по-стръмен. Нашата следваща цел е Colombia (4070 м), руините на бивш военен заслон от лявата страна на пътеката, който е бил разрушен от голяма лавина. От тук ще продължим към Cuesta Brava, който е къс, но доста стръмен склон. След като достигнем морената ние ще продължим по нея, за да достигнем Plaza de Mulas.


Връх Аконкагуа

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Аконкагуа


Базовият лагер е разпределен на отделни части между различните фирми, които организират експедиции до върха. Plaza de Mulas е едно доста комфортно място, в което могат да бъдат ползвани медицински услуги, има спасителен патрул и тук се намират рейнджърите, при които трябва да се регистрираме. Също така на 15 минути западно от лагера се намира и един малък хотел Plaza de Mukas.

В нашия лагер ще можем да се възползваме от WIFI интернет и баня при поискване.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

7 ден: Базовия лагер Plaza de Mulas (4260 м)

Почивен ден. След закуската, който иска ще може да се разходи из лагера и околностите. След обяд ще подготвим багажа, за следващият ден, в който ще изкачим аклиматизационно връх Bonete (5100 м).

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

8 ден: Връх Bonete (5100 м) - 6/7 часа

Това ще бъде един сериозен аклиматизационен ден, тъй като ще трябва да изкачим връх Bonete. За някои от групата това може да бъде и първият им връх над 5000 м. От върха се открива отлична гледка към Аконкагуа и заобикалящите ни планини. Това изкачване е много важно, тъй като ще ни даде добра поносимост към излизанията през следващите дни.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря


Puente Del Inca

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Puente Del Inca


9 ден: Лагер 1 / Plaza Canadá (4910 м) - 3/4 часа

Денивелацията, която трябва да изкачим през този ден е около 650 метра. Пътеката, по която ще се движим е много добре оформена, но и стръмна. В началото ще преминем през ледените полета на Penitentes, които представляват от два до пет стъпки високи ледени кулички. След това ще достигнем до El Semáforo на 4550 м. Тук пътеката става тясна и се провира между скални формации. След това изкачването ще продължи към едно изолирано скалисто място известно като Las Piedras de Conway на 4750 м.

Тази точка е наречена на Сър William Martin Conway, един английски учен, професор по художествено изкуство и планинар, който през 1898 година достига седловината El Filo del Guanaco, която свързва двата върха на Аконкагуа. От тук изкачването ще продължи по един диагонален път, който прави зигзаци на ляво от скалните кулички, които оформят Лагер 1 (Plaza Canadá).

След като опаковаме изнесения багаж и изядем сухият обяд, който носим, ще тръгнем надолу, за да преспим отново в Базовия лагер.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

10 ден: Базовия лагер Plaza de Mulas (4260 м)

Почивен / аклиматизационен ден. През този ден ще трябва внимателно да сортираме цялата лична екипировка, която ще ни бъде необходима през следващите дни в планината.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

11 ден: Лагер 1 / Plaza Canadá (4910 м) - 3/4 часа

Сутринта ще се придвижим до Лагер 1.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

12 ден: Лагер 2 / Nido de Cóndores (5550 м) - 3/4 часа

След като напуснем Plaza Canadá ще тръгнем по една дълга диагонална пътека, която ще ни отведе до огромна скала известна като "5-хилядниковия камък". От тук по ветровита пътека ще достигнем друга стратегическа точка Cambio de Pendiente на 5300 м, която е идеално място за опъване на палатки и организиране на лагер. Тук по принцип може да бъде направен Лагер 1, така че изкачването да бъде само с два височинни лагера тук и на Berlín.

От Cambio de Pendiente има два възможни пътя нагоре: по зигзагообразната пътека на север към Gran Acarreo (един огромен сипей), от където се достига Nido de Cóndores или да следваме директната линия през циркуса оформен от Gran Acarreo и Cerro Manso, ако разбира се няма снежни преспи, които да блокират пътя.

Nido de Cóndores, който е нашата крайна цел, е място защитено от скални връхчета с необикновенни форми. Тук през 1897 Fitz Gerald и неговите хора откриват защита от силните западни ветрове.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря


Сянката на Аконкагуа на изгрев слънце в деня на атаката

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Сянката на Аконкагуа на изгрев слънце в деня на атаката


13 ден: Лагер 2 / Nido de Cóndores (5550 м)

Почивен / аклиматизационен ден. Този ден ще подобри нашата аклиматизация и ще увеличи шансовете за успех в деня на изкачването.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

14 ден: Лагер 3 / Colera (6000 м) - 4 часа

През този ден ще се качим до нашият най-висок лагер известен под името Cólera. Това ще бъде един къс преход, но ние ще се придвижваме бавно, за да се аклиматизираме по-добре и за да пестим сили за деня на изкачването. Маршрутът продължава в източна посока през една група от скалисти хълмчета. От тук гледката в северна посока става все по-невероятна, тъй като близките върхове вече остават зад и под нас. По време на този преход ще достигнем една междинна точка, която е известна под името El Balcón Amarillo и представлява красива скална формация, предлагаща добра почивка преди последно усилие до Лагер 3. Щом достигнем лагера Cólera, ще хапнем, ще оставим част от екипировката, която носим и ще слезем до Nido de Cóndores.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

15 ден: Лагер 3 / Colera (6000 м) - 3 часа

Отново ще се изкачим до Лагер 3, където ще останем да преспим преди финалната атака.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря


Базовият лагер Plaza de Mulas

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Базовият лагер Plaza de Mulas


16 ден: Връх Аконкагуа (6962 м) - 8/12 часа

Ще станем към 2 през нощта и след една бърза закуска и всички заедно ще тръгнем към върха. Изкачването е постепенно като следваме зигзаците на пътеката в продължение на 2 часа, докато не достигнем до едно ключово място - заслона Independencia. От тук ще траверсираме през Северната стена на Аконкагуа, докато достигнем Canaleta (6650 м), един улей с малък наклон, който води до връхния гребен.


La Canaleta

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

La Canaleta


Пътеката през La Canaleta е по-стръмна и обикновено се придържа в близост до скалите. Прогресът тук е по-бавен, тъй като се минава през много лабилни камъни, но с къси зигзаци ще излезем на връхният гребен Filo del Guanaco. От тук може да бъде видяна гигантската Южна стена на Аконкагуа. На това място, където височината е около 6800 м, хипоксията започва да се усеща сериозно и затова ходенето ще стане супер бавно, с чести спирания, за да възстановим нормалният си пулс. Тук можем да хапнем нещо сладко и бързо разграждащо се (например бучки захар), за да си възстановим кръвната захар, както и по възможност да пийнем горещ чай, за да се предпазим от дехидратацията.

Въпреки, че върхът изглежда много близо, обикновено за този последен етап от изкачването са необходими между 45 и 60 минути тежко ходене. Тук е и мястото, където ще изтестваме своите физически и психически способности. Към края на Filo del Guanaco има няколко скални пасажа и скални стъпала, които ще ни отведат до Северният връх на Аконкагуа.

Слизането от върха също не е леко, но вече щастливи от успеха ще съберем сили, за да слезем до нашият височинен лагер Colera, където ще преспим още една вечер.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря


Южният връх на Аконкагуа и горната част на Южната стена

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Южният връх на Аконкагуа и горната част на Южната стена


17 ден: Базовия лагер Plaza de Mulas (4260 м) - 4 часа

През този ден ще слезем до Базовия лагер.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска, обяд и вечеря

18-19 ден: Rезервни дни

Два дни, които могат да ни бъдат необходими, за да компенсираме вероятно влошаване на времето. Ако не бъдат използвани по време на експедицията, през тези дни ще могат да бъдат разгледани различни забележителности в Аржентина - водопадите Игуасу, Кордоба, Буенос Айрес или просто да се отдадете на винен тур или други забавления в района на Мендоса.

Нощувките в градовете не са включени в цената!

20 ден: Mendoza - 6/7 часа

Днес ще слезем експедитивно до входа на парка, където ще ни чакат. От тук ще продължим с транспорт до Мендоса. След като се настаним в хотела, ще починем и след това ще излезем навън, за да отпразнуваме изкачването на върха.

Нощувка на палатки.

Включено хранене: закуска и обяд

21-22 ден:

Полет от Мендоза до София.


Plaza Cólera

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Plaza Cólera

Най-добри месеци за провеждане

Декември, Януари и Февруари

Необходим опит

Необходимо е участниците да имат предишен опит на върхове до 6000 метра. Подходящи върхове за подготовка за тази експедиция са Елбрус, Килиманджаро и в краен случай Монблан. За участие в експедицията не е необходимо да имате сериозен технически опит, а само да можете да ходите с котки.

Лична екипировка

- Двойни обувки;
- Връхно яке - Gore Tex;
- Долнище (гащеризон) - Gore Tex;
- Пухено яке;
- Пухен спален чувал;
- Яке уиндстопър;
- Дебело яке от полар;
- Долнище от полар или уинстопър;
- Ръкавици с един пръст (лапи);
- Дебели долни ръкавици за под лапите - 2-3 чифта;
- Топла шапка;
- Термо или вълнени чорапи - 2-3 чифта;
- Термос или бутилка за вода;
- Неопренова постелка или надуваем дюшек за височинните лагери;
- 60-70 л. раница;
- Термобельо - долнище и горннище с дълъг ръкав;
- Добри слънчеви очила (маска);
- Слънцезащитен крем с много висок фактор на защита;
- Джобно ножче;
- Котки;
- Телескопични щеки;
- Челник;
- Височинна палатка - по 1 на 2-ма или 3-ма участници;
- Височинен примус (газов котлон) - по 1-2 на палатка;
- Комплект прибори и съдове за хранене - по 1 на палатка;
- Комплект за първа помощ - по 1 на палатка;
- Бивачно фолио.


Южната стена на Аконкагуа

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Южната стена на Аконкагуа

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Експедиция до връх Аконкагуа

   Календар Водач Цена на човек Места
   15 Jan - 5 Feb 2022 Д. Колешев 8150 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 16 Nov 2021 година )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Експедиция до връх Аконкагуа

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Експедиция до връх Аконкагуа

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Алпинизъм   »   Южна Америка   »   Аржентина   »   Анди   »   Мендоза Прегледана е 2947 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2021 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->