Трекинг   »   Азия   »   Турция Прегледана е 7860 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
Дата по ваш избор
2100 лв. 9 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 2100
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Арарат

Изкачване на връх АраратИзкачване на връх АраратИзкачване на връх Арарат


Изкачване на връх Арарат (5165 м) - най-високият връх на Турция

Информация

Локация

( 39.701931 N, 44.297249 E )
 • 2100 лв.

 • 5165 м

 • F Умерено трудно
  Френска алпийска степен (F)

  A straight forward route, possibly describing a glacier approach with simple scrambling. Any snow or ice will be of an easy angle allowing the climber to walk up it.
  Физическа издръжливост

  Умерено трудно (8-11 часа)

 • 7 дни

Галерии от Изкачване на връх Арарат

Изкачване на връх Арарат

Връх Арарат (5165 м) е най-високият връх в днешна Турция. Той се намира в Североизточна Турция, на 16 км западно от Иран и на 32 км южно от Армения. Представлява заснежен конус на затихнал вулкан. В библейската книга Битие се говори за планината като за мястото, където лежи Ноевият ковчег след Потопа.


Връх Арарат

Връх Арарат


Информация за изкачването на връх Арарат:

Южният маршрут е най-лесния и най-популярен за изкачване и започва от Догубаязит. Той няма техническа трудност и се ходи основно по снежен склон. При изкачването на Арарат обаче има други трудности и те са аклиматизацията и променливото време. Изкачването започва от 2000 метра надморска височина и едно бързо изкачване на върха може да причини височинна болест.

След като се тръгне от Догубаязит се спира в село Ели. То е на 2 часа път с кола от града. От село Ели се прави преход около 4 часа с денивелация около 400 метра. Лагера на 3200 метра (известен като Зеления лагер) е едно от местата, където могат да се открият зелени полянки и вода. Той обаче често е многолюден и мръсен. От Зеления лагер следва един 3-часов преход по стръмен и скалист участък, който води до следващият лагер на 4200 метра. Тук обаче денивелацията е 1000 метра.

Изкачването на върха винаги започва много рано сутринта по тъмно и на челници. Прехода между лагер 2 на 4200 метра и 4950 метра, от където започва ледника е много стръмен и скалист. Котките се слагат на около 4900 метра. Последната част от изкачването е относително лесна. Първият връх, с който ще трябва да се преборите се казва Инону. Главният връх остава отляво. Главният връх се достига след като се изкачи връх Инону и се влезе в конуса на кратера. След това се ходи за кратко по равно и после се изкачва леко нагоре. Изкачването от лагер 2 до Главния връх отнема около 5-6 часа.Цени

На човек при минимум 5 участника - 1897 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Цената включва

- Български планински водач;
- Пътуване с автобус от София до Истанбул (о/в);
- 1 нощувка в 3-звезден хотел в Dogubayazit с включена закуска;
- 1 нощувка в 3-звезден хотел във Ван;
- 1 вечеря в ресторант до водападите Мурадие;
- 3 нощувки и 4 дни на палатки по време на трека до връх Арарат;
- Транспорт от летището във Ван до Dogubayazit (о/в);
- Транспорт от Dogubayazit до началото на трека на 2200 м (о/в);
- Местен водач по време на трека;
- Готвач по време на трека;
- Пермит за изкачването на връх Арарат;
- Коне за транспортиране на багажа по време на трека;
- Екскурзия до остров Акдамар в езерото Ван и разглеждане на водопадите Мурадие;
- Екскурзия до Исак Паша Сарай (+ входна такса), Национален парк Ноевия ковчег и метеоритния кратер.

Цената не включва

- Самолетен билет от Истанбул до Ван (около 80 евро);
- Храна (Може да бъде включена в цената при решение на всички участници. Проблема е, че местните агенции се опитват да спестят пари от нея и затова е най-добре да си я купим сами, а те само да ни готвят).

Програма

1-2 ден: Остров Акдамар, водопадите Мурадие и Doğubayazıt (1600 м)

Пътуване с автобус от София до Истанбул и от там полет до Ван. Във Ван ще сме рано сутринта. Първо ще оставим багажите за съхранение, след това ще закусим и ще отидем до селцето Гевас. От Гевас ще качим на лодка за остров Акдамар. След като разгледаме старата арменска катедрала ще се върнем до летището, От тук ще продължим пътуването към Doğubayazıt. Малко след средата на пътя ще спрем да разгледаме водопадите Мурадие и след това ще вечеряме пъстърва. Към 20 часа ще пристигнем в Doğubayazıt, където ще се настаним в нашия хотел.

3 ден: Лагер 1 (3200 м) - 4/5 часа

С микробус ще бъдем транспортирани до началото на трека в основата на връх Арарат на около 2200 м. След като натоварим целия багаж на конете ще продължим нагоре към Лагер 1. Той се намира на около 3200 м и е известен още с името "Зеления лагер" и е доста приятно място за прекарване на свободното време. Следобед, след като организираме лагера, ще имаме време за добра почивка или за разходка из района. Нощувка на палатка.

4 ден: Лагер 2 (4200 м) - 3/4 часа

След като закусим, ще съберем палатките и ще ги натоварим отново на мулетата. През този ден трябва да се изкачим до Лагер 2, който се намира на височина между 4100 и 4200 м. Тази вечер ще трябва да си легнем рано, тъй като ни предстои ставане в 1.00 часа през нощта. Нощувка на палатки.

5 ден: Връх Арарат (5165 м) - 12/14 часа

Днес ще станем към 1:00 часа сутринта. След бърза закуска ще тръгнем към 1.30 часа. Ще ходим с бавно темпо. На изгрев слънце от ляво на нас ще видим огромната сянка, която хвърля конуса на връх Арарат. Малко по-късно на около 4950 м, ще достигнем ледниковата шапка, която покрива върха. Тук ще сложим котките и ще продължим нагоре по връхното плато.

При добро време гледката от върха е много красива. Това е може би едно от малкото места, от които могат да се видят цели четири държави. На североизток са Армения и автономната република Накчиван, която е част от Азербайджан, на изток е Иран, а във всички други посоки е Турция.

На слизане трябва да достигнем Лагер 2 преди обяд. Тук ще направим едночасова почивка, през която ще закусим и ще подготвим багажа за транспортиране надолу. В Лагер 1 ще пристигнем късно следобяд и тук ще преспим.

6 ден: Исак Паша Сарай, Ноевия ковчег и Ван

След като се наспим ще продължим надолу към мястото, където ще ни чака микробуса, с който ще стигнем до Dogubayazit. Този път ще минем по друга пътека, така че да можем да видим няколко кюрдски номадски лагера.

След кратка почивка ни предстои екскурзия, по време на която ще отидем до метеоритния кратер, Национален парк Ноевия ковчег и двореца Исак Паша Сарай - една от най-големите исторически забалежителности в Турция. Палатът се намира на склона на един планински хълм на 5 км източно от Doğubeyazıt.

Строежът на двореца е започнат през 1685 от Паша Колак Абди, беят на провинция Баязит и според надписа в горната част на вратата на Харема е завършен през 1784 от правнука му Ишак (Исаак) Паша. Палатът е бил нещо повече от дворец - по времето си е бил вторият по-големина университет след двореца Topkapı в Истанбул и е последният голям монументален паметник на Отоманската империя от периода "Lale Devri". Дворецът е изрисуван на обратната страна на новата турската банкнота от 100 лири.

След това ще отпътуваме за Ван, където ще пренощуваме.

7-8 ден:

Рано сутринта ще отлетим за Истанбул и от там ще хванем автобус за София.

Най-добри месеци за провеждане

От края на юни до края на септември

Необходим опит

- Солиден летен опит в българските планини;
- Умение за движение с котки.

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Арарат

   Календар Водач Цена на човек Места

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Арарат

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Арарат

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Трекинг   »   Азия   »   Турция Прегледана е 7860 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2020 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->