Трекинг   »   Южна Америка   »   Перу   »   Анди   »   Кордилера Бланка   »   Хуараз Прегледана е 16516 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   29 Jun - 12 Jul 2022
3110 лв.
2955 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
3110 лв. 9 places Запишете се

Меню

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в перуанската Кордилера Бланка до базовите лагери на Алпамайо и ПискоТрекинг до базовия лагер на един от трите на най-красиви върхове на планетата - Алпамайо, в една от най-красивите планини в света Кордилера Бланка, както и нощувка в базовия лагер на връх Писко.

Информация

Локация

( -9.011833 S, -77.631142 W )
Напреднали

Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често по недобри пътеки. В играта могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености и отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 6 и 8 часа, но ако бъдат изкачвани високопланински седловини или върхове може да бъде по-голяма. Дневните изкачвания могат да бъдат между 900 и 1000 м, но не е изключено да има изкачвания до 1200 м. Екипировката трябва да бъде изпитана и може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по ледници. Също така, на по-отдалечените места, нощувките могат да бъдат на палатки.

Галерии от Трекинг в перуанската Кордилера Бланка до базовите лагери на Алпамайо и Писко

Трекинг в перуанската Кордилера Бланка до базовите лагери на Алпамайо и Писко

Без всякакво съмнение това е един от най-забележителните трекове в света. Кордилера Бланка е невероятно красива. По време на трека, освен че ще видите най-красивият връх в света - Алпамайо, но който е достатъчно добре подготвен ще може да изкачи и връх Писко (5750 м). След това приключение в Андите, който желае ще може да се впусне в едно уникално пътешествие, с което да обиколим цяло Перу.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Южната страна на връх Алпамайо


Обща информация за Cordillera Blanca:

Кордилера Бланка се намира в северната част на Перу, само на 100 км от Тихоокеанското крайбрежие и е естествена бариера между океана и Амазонската джунгла. Планината е ориентирана приблизително в посока от север на юг и е лесно достижима от долината Callejon de Huaylas, която се намира на запад от нея.

Кордилера Бланка е една невероятна дестинация за трекинги и катерене. Тя има изобилие от естествена флора и фауна, богата е на културни забележителности - тук има запазени руини от няколко прединкски култури и останки от инфраструктурата на Инките. Кордилера Бланка е с огромна концентрация на върхове с височина около 6000 метра, а долините, които прорязват тези красиви върхове са пунктирани с поразителни тюркоазени ледникови езера. Повечето трекове следват тези долини, простиращи се напреки на планината от запад на изток.

През 1975 Cordillera Blanca, Yurak Janka (на езика на Кечуа) или "най-високият тропически планински регион в света" беше обявен за Национален парк Хуаскаран. През 1977 и 1985 UNESCO обяви този защитен район съответно за "Биосферен резерват" и "Естествено наследство".


Превала Punta Union (4750 m) и връх Taulliraju (5830 м)

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Превала Punta Union (4750 m) и връх Taulliraju (5830 м)


Едни от най-известните върхове тук са Huascaran (6768 м) - най-високият тропически връх в света, Alpamayo (5947 м) - един от трите най-красиви върхове в света, Huandoy и неговите четири върха (6395 м), Chacraraju и неговите два върха (6112 м), Artesonraju (6025 м) - върха от логото на филмовата компания Paramount Pictures и Taulliraju (5850 м).


Обща информация за трека:

През 1966 в Мюнхен връх Алпамайо е определен за "най-красивият връх в света" след провеждането на една международна анкета с помощта на списание "Alpinusmus". Благодарение на това тази част от Cordillera Blanca е сред най-посещаваните. Маршрутът започва от Cashapampa, последното достъпно място с транспорт, след това минава покрай река Quebrada Santa Cruz, изкачва превала Punta Union (4750 м) и тогава слиза на изток към долината Huaripampa. По нея ние ще достигнем селцето Vaqueria, от където през долината Morococha ще изкачим превала Portachuelo de LLanganuco (4765 м). От него ще слезем почти до езерото Llanganuco и след това ще завием надясно към една тясна долина в чието дъно се намира връх Pisco (5750 м).

По време на трека известен с името "Santa Cruz" ще бъдат изкачени два превала над 4700 метра и ще бъде посетен южният базов лагер на Алпамайо. Дневните преходи не са прекалено дълги, но всеки ден ще бъдем на височина над 3500 м и ще имаме най-малко четири нощувки на височина над 4000 м. Това ще ни позволи да се аклиматизираме идеално към надморската височина и да влезем в перфектна физическа форма преди изкачването на връх Писко.


Нощна снимка от лагера Taullipampa (4250 м) с връх Taulliraju (5830 м)

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Нощна снимка от лагера Taullipampa (4250 м) с връх Taulliraju (5830 м)Цени

На човек при минимум 5 участника - 3110 лв.  2955 лв.

На човек при минимум 6 участника - 2840 лв.  2698 лв.

На човек при минимум 7 участника - 2670 лв.  2537 лв.

На човек при минимум 8 участника - 2540 лв.  2413 лв.

На човек при минимум 9 участника - 2440 лв.  2318 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Програма

1-2 ден: Лима

Полет от България до Лима. Докато чакаме автобуса за Huaraz ще можем да се разходим и разгледаме крайбрежната ивица или центъра на Лима. Лима е огромен град - четвъртият по големина в цяла Америка. Половин ден няма да ни бъде достатъчен, за да разглеждаме всичко интересно, но преди полета за София на прибиране, ще имаме нощувка в града и ще можем да обиколим почти всички забележителности. Нощно пътуване до Huaraz.


Четирите върха на Huandoy гледани от седловината Portachuelo

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Четирите върха на Huandoy гледани от седловината Portachuelo


3 ден: Huaraz (3052 м)

В Хуараз ще пристигнем рано сутринта. Първото, което ще направим е да се настаним в нашия хотел и да си починем до обяд.

След почивката от дългото пътуване, в следобедните часове можем да направим кратък излет извън града и да се изкачим до Mirador Rataquenua, за да направим първите си снимки на Кордилера Бланка. От това място се открива чудна гледка към града под нас и върховете Huandory (6356 м), Huascaran (6768 м), Chopicalqui (6354 м), Hualcan (6122 м) и Copa (6188 м). Вечерта ще се разходим из града, в който също не липсват интересни места. До централния площад Plaza de Armas има голям музей с експозиция на културата Recuay. Наблизо са голямата катедрала и парк.

Освен всичко това ще трябва да намерим време да накупим и хранителни провизии за следващите дни в планината.

4 ден: Llamacorral (3750 м) - 5 часа преход

Ще тръгнем рано сутринта от Хуараз с директен микробус за Cashapampa - изходната точка, от която ще започне нашият трек. Тук ще подредим багажа и ще го натоварим на мулета.

Първите 2 часа от трека са доста трудни, тъй като пътеката минава по една от страните на тясната долина издълбана от река Quebrada Santa Cruz. След като наберем височина долината се отваря и става по-равна и приятна. От тук пътеката ще ни отведе до Llamacorral, където ще пренощуваме.


Малко преди връх Писко

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Малко преди връх Писко


5 ден: Базов лагер на Алпамайо (4250 м) и Taullipampa - 7/8 часа преход

Този ден също е сравнително къс и ако групата се движи добре ще стигнем до базовия лагер на Алпамайо за обяд. Пътеката минава през две езера - първото е по-малко и се казва Ichiccocha, а след това ще достигнем и по-голямото езеро Jatuncocha. След като походим около 2 часа в долината ще свърнем наляво по едно разклонение наречено Quebrada Arhuaycocha, което ще ни отведе до базовият лагер. С едно стръмно и зигзагообразно изкачване, където ще наберем около 400-500 метра денивелация, като възнаграждение за тежкото ходене, пред нас изведнъж ще изникне връх Алпамайо, а в ляво от него - двойният Quitaraju. От другата страна на долината постепенно ще израстне емблематичният връх Artensonraju, който е логото на филмовата компания Paramount Pictures. След като влезем в долината Quebrada Arhuaycocha ще походим още около 40 минути по една приятна пътека, за да достигнем южният базов лагер на Алпамайо.

С тези които не са уморени можем да направим кратка разходка до красивото глетчерно езеро Arhuaycocha, което се намира в основата на връх Ririjrca. От тук се открива красива гледка и могат да бъдат направени страхотни снимки на залез слънце на Artensonraju и на всички останали заобикалящи ни върхове - Alpamayo, Quitaraju, Paron, Paria и Aguja.

Остават ни около 1 час и половина, за да слезем отново до главната долина и лагера наречен Taullipampa, където ще преспим.


Artensonraju (6025 м) - върха от логото на Paramount Pictures, гледан от района на базовия лагер на Алпамайо

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Artensonraju (6025 м) - върха от логото на Paramount Pictures, гледан от района на базовия лагер на Алпамайо


6 ден: Huaripampa (3850 м) - 8 часа преход

През този ден ще станем рано, за да атакуваме превала Punta Union (4750 м). Изкачването до него е постепенно и е с продължителност около 2 часа и половина. От Punta Union се открива красива гледка към върховете Taulliraju, Rinrihirka, Paria и към цялата долина Santa Cruz. След като си починем добре и заснемем панорамата ще започнем безкрайното слизане към към долината Paria, където ще направим нашия следващ лагер в двора на една църква в началото долината Huaripampa.

7 ден: Cebollapampa (3950 м) - 2/3 часа преход

След като закусим ще тръгнем надолу през малкото селце, а зад гърба ни ще се разкрият няколко удивителни върха. Тук ще се срещнем с местните кечуанци, които са едни изключително приветливи и приятелски настроени хора. Можем лесно да зарадваме малчуганите или децата, които отиват на училище, като им дадем малки подаръци.

От тук ще продължим по последната част от нашият трек, изкачвайки дясната страна на долината. След като прехвърлим планинския гребен ще достигнем селцето Vaquería. От тук можем да си купим малко различна храна, а след това ще се качим на микробус, който ще ни отведе до Cebollapampa. По пътя ще спрем на седловината Portachuelo (4760 м), от където се открива уникална гледка към най-главните върхове в Кордилера Бланка - Chacraraju, Pisco, Chopicalqui и най-високият връх в Перуанските Анди Huascaran (6768 м). От тук също така ще видим от високо езерата Llanganuco, Orqon cocha и Chinan cocha (съответно в превод означаващи мъжкото и женското езеро). Следобяд ще пристигнем в Cebollapampa (3950 м), където ще пренощуваме.


Нормалния маршрут към връх Писко гледан от Huandoy на изгрев слънце

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Нормалния маршрут към връх Писко гледан от Huandoy на изгрев слънце


8 ден: Базов лагер на Писко (4900 м) - 3/4 часа преход

Пътеката до базовия лагер на връх Pisco се вие зигзагообразно от входа на долината, пресичайки няколко реки, преди да изкачи странично хълма. Накрая редки дървета бележат пътя към една отворена долина наречена Quebrada Demanda, в края на която ще открием Базовият лагер (4650 м), а малко над него на едни скали, хижа Перу (4750 м).

Прехода до БЛ не е много дълъг и тежък (около 3 часа) ще можем да направим добра почивка и през този ден. Ще бъдем възнаградени от невероятните гледки към заобикалящите ни върхове.

Тези, които желаят да изкачат връх Писко ще се срещнат през този ден с перуанския водач и ще имат време да направят всички необходими приготовления за изкачването на следващият ден. Изкачването на връх Писко е допълнителна опция към програмата и тя се заплаща допълнително!


Връх Писко гледан от района на Базовия лагер

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Писко гледан от района на Базовия лагер


9 ден: Лагуна 69 - 6/7 часа преход, връх Писко (5750 м) - 12/13 часа преход

Трекерската група през този ден ще има една добра разходка на височина до 5100 метра, за да се доберем до красивата Лагуна 69 под върховете Писко и шеметния Chakrarahu. От там ще продължим към още няколко красиви тюркоазени езера и след това ще слезем по долината на долу, за да стигнем лагера Cebollapampa, където ще пренощуваме.

Тези, които ще изкачват върха ще трябва да станат към 3 часа сутринта. От БЛ имат около 2.30 часа до началото на ледника. В началото на ледника ще сложим котките и ще се обвържем с въжето. До седловината между върховете Huandoy и Pisco на 5350 метра, прехода няма техническа трудност. От нея маршрута продължава по широките склонове, които водят до върха. Средния наклон стига до 45°, но тук трябва да бъдем внимателни в избора на маршрут през цепнатините и снежните мостове преди да достигнем финалната връхна част. В повечето случаи този участък е най-трудния и стръмен. Наклона е между 50 и 60º и дължина от 10 до 30 метра в зависимост от сезона. Местния водач е много опитен и сертифициран по международните стандарти, така че няма от какво да се притеснявате.

Изкачването на връх Писко (5750 м) от БЛ отнема около 6 часа, но упоритостта ще бъде възнаградена с великолепна гледка във всички посоки към някои от най-красивите и забележителни върхове в Кордилера Бланка - Huascarán (6768 м), Chopicalqui (6354 м), Huandoy (6160 м), Pirámide (5885 м), Artesonraju (6025 м) и близкия Chakrarahu.

Слизането надолу е много по-бързо и лесно. В хижата до БЛ ще направим добра почивка и ще продължим до Cebollapampa, където ще пренощуваме.


На седловината Portachuelo

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

На седловината Portachuelo


10 ден: Резервен ден

11 ден: Huaraz (3052 м)

След като като закусим ще се качим на микробуса, който ще дойде да ни вземе и ще отпътуваме за Хуараз.

Вечерта в 22 часа ще се качим на автобуса за Лима.

12 ден: Лима

В Лима ще пристигнем рано сутринта. Придвижване с такси от автогарата до летището. С тези от групата, които се прибират в България ще си кажем чао, а с останалите, които ще продължат с пътешествието из цяло Перу ще хванем полета за Куско.

Естествено продължение на програмата за тези от вас, които за първи път идват в Перу е нашето Пътешествие в Перу - Мачу Пикчу, Наска, каньона Колка, Титикака, Свещената долина и планината Рейнбоу. Тези от вас, които комбинират нашите 2 програми в Перу - планинска и културна, ще получат специална цена.

13-14 ден: София

Полет от Лима до София.


Един от коренните жители на Перу

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Един от коренните жители на Перу, който със сигурност ще видим на Мачу Пикчу

Най-добри месеци за провеждане

Юни, Юли и Август

Необходим опит

Този трекинг е на голяма надморска височина и изисква максимум 7-8 часа ходене всеки ден. Най-трудната част от този трекинг е изкачването на връх Pisco (5750 м), който включва голяма надморска височина и дълъг и тежък ден в планината с продължителност 12-13 часа. Препоръчително е около 3-4 месеца преди трека да започнете да тичате, да карате колело и да направите няколко сериозни прехода с продължителност на натоварването около 10 часа и да преминете дистанция от минимум 15 км. Също така е необходимо да сте позитивно настроени към голямата надморска височина и да сте добре мотивирани. Предишен зимен планинарски опит, както и елементарно ледено катерене и умение за движение с котки във френска свръзка са задължителни за изкачването на връх Писко.

Лична екипировка

Следващият списък от облекло, екипировка и аксесоари е препоръчителен, но ако имате предишен планинарски опит ви препоръчваме да го погледнете информативно. Този списък също така може да ви помогне да не забравите нещо важно, което ще ви е необходимо, за да ви осигури максимален комфорт в планината.


По ледниковите склонове на връх Писко

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

По ледниковите склонове на връх Писко


- Сериозни трекинг обувки обезопасяващи вашият глезен, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които да са водоустойчиви. Препоръчително е да са с твърда подметка, за да осигурят стабилност при пизкачване на стръмни снежни склонове;
- Маратонки и сандали, които можете да използвате, както по време на трекинга, така и вечер в населените места или при разглеждането на забележителностите;
- Няколко чифта топли и дебели чорапи за изкачването на връх Писко;
- Гети, в случай че завали дъжд или сняг;
- Свободни обикновенни панталони, както за трекинга, така и за пътуването;
- Долнище от вълнено термобельо (мерино) или полар за по-студените райони;
- Водоустойчиви панталони (мембрана);
- Повечко термо тениски с къс и дълъг ръкав като е добре да избягвате памучните материи;
- Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;
- Лека фанелка от полар 100;
- Дебело поларено яке;
- Уинстопър за по-топло време, но подходящ за вятър;
- Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини (мембрана);
- Пухено яке или изолация подходящо за студените вечери или сутрини;
- Вълнена или поларена шапка
- Шапка с козирка за слънце;
- Слънчеви очила с фактор 4;
- Крем против изгаряне и балсам за устни;
- Крем за изгаряне (Dermazin);
- Няколко чифта топли ръкавици;
- Здрава раница или денк, който да бъде използван за багажа и който ще носят мулетата по време на трека;
- Раница, която ще носите лично по време на трека;


Кордилера Бланка

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Кордилера Бланка


- 1-литрова бутилка за вода;
- Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;
- Добър спален чувал до -10/-15 градуса;
- Палатка (палатките могат да бъдат споделени между участниците);
- Надуваемо шалте;
- Челник с 2 чифта резервни батерии;
- Камера или фотоапарат;
- Голяма кърпа за врата;
- Таблетки за пречистване на водата;
- Газов котлон и готварски принадлежности (канче, чаша, лъжица, вилица и швейцарско ножче), които ще ви бъдат необходими по време на трека;
- Щеки;
- Книги;
- Висотомер;
- GPS;
- Карти за игра.

Препоръки

Препоръчително за изкачването на връх Писко е да сте преминали като минимум нашият Курс по зимно планинарство, да знаете да се замозадържате или да задържате, човек паднал в цепнатина. За трекинга не се изисква нищо повече от издръжливост за ходене в продължение на 7-8 часа в продължения на 2-3 последователни дни.


Базовия лагер на връх Писко

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Базовия лагер на връх Писко

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в перуанската Кордилера Бланка до базовите лагери на Алпамайо и Писко

   Календар Водач Цена на човек Места
   29 Jun - 12 Jul 2022 Д. Колешев 3110 лв.  2955 лв.
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 30/12/2021 )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в перуанската Кордилера Бланка до базовите лагери на Алпамайо и Писко

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в перуанската Кордилера Бланка до базовите лагери на Алпамайо и Писко

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Трекинг   »   Южна Америка   »   Перу   »   Анди   »   Кордилера Бланка   »   Хуараз Прегледана е 16516 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2021 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->