Трекинг   »   Азия   »   Пакистан   »   Каракорум   »   Скарду Прегледана е 22995 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   25 Jun - 17 Jul 2022 5830 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
5830 лв. 9 places Запишете се

Меню

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите TrangoТрекинга до базовия лагер на К2 е едно от най-емоционалните пътешествия в света, благодарение на невероятните планински гледки, пътуването през суровия Каракорум и местната култура.

Информация

Локация

( 35.896420 N, 76.505013 E )
 • 5830 лв.

 • 5620 м

 • PD- Трудно
  Френска алпийска степен (PD-)

  Routes may be longer at altitude, with snow and ice slopes up to 45 degrees. Glaciers are more complex, scrambling is harder, descent may involve rappelling. More objective hazards.
  Физическа издръжливост

  Трудно (11-14 часа)

 • 23 дни

Галерии от Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Най-вдъхновяващият трекинг в света! Трекинг, който ще ни отведе до ледника Балторо и река Braldu, където ще можете да се насладите на невероятната красота на непристъпните гранитни кули Транго, Ули Биахо, Машербрум, Гашербрум IV, Гашербрум I, Броуд Пик, Golden Throne, Mitre Peak и вторият по височина връх в света К2.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Безименната кула Транго гледана от района на базовия лагер


Ще имате възможност да посетите мястото с най-голяма концентрация на високи върхове и най-дълги ледници в света. Baltistan е една 100 км стена от величествени планини започваща от Китай на север, до Deosai Plateau, намиращ се между Каракорум и Хималаите, на югоизток до Ladakh, а на запад до Gilgit и Hunza. В този огромен планински район се намират 60 върха над 7000 метра. Четири от ктях са над 8000 метра - K2 (8611 m), Gasherbrum I (8068 m), Broad Peak (8047m) and Gasherbrum II (8035 m). Тези върхове са причина за най-голямата концентрация на ледници извън Полярните области - Siachen (76 км), Biafo (65 км) и Baltoro (62 км). Това е причината Baltistan да бъде наречен "Раят на трекерите". За разлика от пясъчните дюни и пустинни хълмове в долината на река Indus, Baltistan е известен още като Малкият Тибет. Skardu, намиращ се на 2340 метра надморска височина, е столицата на Baltistan и вратата към величественото кралство на планинските богове. Това е земя на много контрасти и предлага неизчерпаеми възможности за несравними с другаде трекинги и алпийски предизвикателства.

Етнически балтите спадат към тибетската, кавказката и монголската раса и тяхната култура и обичаи са много общи с тези в Ladakh и Tibet. Езика на балтите е част от тибето-бирманската група езици. Baltistan заедно с Ladakh са известни като Great Bolor. През 8-ми век, тибетците превземат Baltistan и Bolor и обединението ражда Little Bolor, т.е. Gilgit и Chitral. От тогава Baltistan е разделен на три независими щата - Rondo, Shigir и Khapulo. Този район е под въздействието на будизма от 4-ти до 15-ти век, когато светецът Sufi разпространява исляма тук. По време на ерата на Bolor, будизмът е разпространен в Тибет от Gandhara през Baltistan.


Връх Машербрум на залез слънце

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Машербрум на залез слънце


Обща информация за трека:

От Skardu до Askole ще пътуваме с джипове. Това е едно пълно с емоции сафари над страховити реки и тесни проломи. В Askole ще ни чакат носачите и от там ще започне трекинга до базовият лагер на К2. През първите няколко етапа ние ще пресечем края на ледника Biafo и ще преодолеем тесните и опасни пътеки лъкатушещи над река Braldu. След това ще се качим на страничната морена на ледника Baltoro. Когато слезем на ледника пред нас ще се открие невероятната красота на Каракорум.

Ще се опитаме да спираме на нетрадиционни места за бивакуване, когато е възможно. По време на целият трек ще бъдем обграждани от скални игли и гранитни кули. На петия или шестия ден ние ще достигнем Concordia, от където ще можем да се насладим на най-грандиозната гледка към някои от най-големите световни гиганти като K2 (8616 m), Broad Peak (8048 m), Gasherbrum II (8035 m), Gasherbrum IV (7925 m), Chogolisa (7665 m) и Golden Throne (7240 m).

Трекингът до Concordia се посещава всяка година от хиляди любители на приключенията и пътешествията. Маршрутът следващ река Braldu през ледника Baltoro е едно невероятно преживяване с дължина 65 км.


Връх Mitre гледан от Конкордия

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Mitre гледан от Конкордия

Предимства

- Водачът на групата е Димитър Колешев - професионален планински водач с над 25-годишен опит, с 2 предишни ходения в района на К2 и изкачвал една от кулите Транго в Каракорум (изкачването е едно от 6-те най-трудни изкачвания в българската алпийска история);

- В тази програма ще направим едно лирично отклонение от стандартните програми на пакистанските туроператори по ледника Транго, където ще бъдат видени от една ръка разстояние някои от най-фантастичните и големи скални кули в света - 1200-метровата Безименната кула, 1500-метровата Западна стена на Големия Транго Тауър и 1200-метровите кули на Ули Биахо, както и една разходка по горната част на ледника Балторо, където ще да бъдат видени от близо останалите два осемхилядника - Гашербрим I (Хидън Пик) и Гашербрум II (K4), както и връх Чоголиза.Цени

На човек при минимум 6 участника - 5830 лв.

На човек при минимум 7 участника - 5740 лв.

На човек при минимум 8 участника - 5660 лв.

На човек при минимум 9 участника - 5360 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва

- Професионален планински водач изкачвал една от кулите Транго в района на К2 (изкачването е считано за едно от 6-те най-трудни български изкачвания);
- Автобус от София до Истанбул (о/в);
- Полет със самолет от Исламабад до Скарду (о/в) или транспорт с микробус от Исламабад до Скарду (о/в), ако времето не позволи да се лети;
- Транспорт с джип от Скарду до Асколе;
- 3 нощувки в хотел в Исламабад;
- 1 нощувки в хотел в Чилас;
- 2 нощувки в хотел в Скарду;
- Трансфер от хотела в Исламабад до летището;
- Пълен храноден по време на трека;
- Палатки за бивакуване, неопренови постелки, кухня, таолетна, обща палатка с маси, столове и осветление;
- Местен водач говорещ английски, готвачи и носачи по време на трека;
- 15 кг личен багаж по време на трека. Личният багаж над тези килограми се заплаща допълнително или се носи от клиента;
- Пермит за трекинга;
- Пътни такси, такси за пресичане на въжени мостове и такси за лагеруване.


Кулите Транго

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Кулите Транго

Цената не включва

- Самолетен билет от Истанбул до Исламабад (о/в) (около 550 €);
- Пакистанска виза (попълва се онлайн формуляр лично и цената е $9);
- Метро в Истанбул (о/в);
- Таксита в Исламабад за свободно разглеждане на града;
- Храна в Исламабад;
- Спален чувал, надуваемо шалте, лично облекло и екипировка за трекинга;
- Медицинска здравна застраховка, включваща спасителна операция с хеликоптер за над $40000;
- Екстри в хотелите като питиета, пране и телефонни обаждания;
- Бакшиши за носачите, сердаря, готвача и шофьорите на джипове (нормално доволните клиенти дават между 120 и 150 долара за всичко);
- Преминаване на превала Гондогоро Ла (заплаща се допълнително).

Програма

1 ден: Истанбул

Пътуване от България до Истанбул.

2 ден: Chilas (950 м) - 10/12 часа

Нощен полет от Истанбул до Исламабад.

Ако времето е добро ще летим от Исламабад до Скарду.

В противен случай след кратка почивка ще натоварим багажа в микробуса, който ще ни чака на летището ще отпътуваме директно за Чилас.

Приключението, което ще ни предложат известният Karakoram Highway и долината на река Индус е нещо което никога няма да забравите. Каракорумската "магистрала" е считана от мнозина за осмото чудо на света. Тя е паметник на инженерната фантазия, един от най-грандиозните пътища в света и тя пресича най-високият в света граничен пункт. Пътят свързва Пакистан и Китай и е с дължина от 1280 км, започващ от Исламабад и завършващ в Kashgar. Той преминава през три от най-високите планински вериги в света - Хималаи, Хиндукуш и Каракорум и следва древният Път на коприната минавал през долината на река Индус и пресичащ китайската граница през прохода Khunjerab.


Джамията Shah Faisal в Исламабад

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Джамията Shah Faisal в Исламабад


Първо ще преминем през историческия град Taxila, пункта Abbottabad, селените градове Mansehra, Shinkiari и след това ще пресечем великата река Индус по моста Thakot. От тук нататък "магистралата" се вие по склоновете на Индус с контрастиращи пейзажи след всеки 2 км. Ние ще преминем през Besham, Dassu, Komila, Shatial и накрая ще пристигнем в Chilas. Района около Чилас е известен със своите над 50 000 рисунки и надписи издълбани в скалите от китайски поклонници и древни пътешественици още през V век. Градът се намира на важна точка свързваща древният керванен път минаващ през прохода Babusar към Индия с пътя минаващ по долината на Индус.

3 ден: Skardu (2340 м) - 10/12 часа

През този ден ще продължим с нашето приключение по Karakoram Highway. След около 2 часа път ще достигнем моста Raikot. Гледката, която се открива към връх Нанга Парбат, след като пресечем моста, е без всякаква аналогия. От нашата позиция на около 1000 метра ще можем да видим една планина, издигаща се на височина над 8000 м! Тук също така е точката, в която се събират три планински вериги - Хималаи, Хиндукуш и Каракорум.

4 ден: Skardu

Почивен ден (резервен ден), през който 2-мата водачи на групата ще трябва да отидат до Министерството по туризма за един задължителен брифинг преди трекинга.

Който желае може да стане по-рано и да се наслади на изгрева на слънцето, което ще обагри върховете в Каракорум. През този ден могат да бъдат направени екскурзии до старата крепост в близост до града или да се отиде до един голям язовир над града, където има старинни рисунки на Буда.

5 ден: Askole (3050 м) - 7/8 часа

След закуска ще натоварим багажа и този път с високопроходими джипове Тойота ще отпътуваме за Асколе. Първо ще преминем през средновековния град Shigar, където ще спрем за закуска.


Западната стена на Грейт Транго Тауър гледана от базовия лагер

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Западната стена на Грейт Транго Тауър гледана от базовия лагер


След като прекосим полетата на долината Shigar, ни предстои едно наистина вълнуващо джип сафари по тесен и врязан в стръмните склонове път, минаващ по страховитите дефилета на планината и високо над буйни ледникови реки. Крайната точка, до която достигат джиповете е селцето Асколе, което е последното постоянно населено място и от където ще започне нашият трекинг. Асколе е най-високото селце в района. Местното население е много бедно, а жилищата им често са най-обикновенни дупки под земята укрепени с камъни.

6 ден: Jula (3150 м) - 6/7 часа

След закуска ще направим последни приготовления на багажа, който ще носят нашите носачи по време на трека. През този ден ще пресечем нашият първи ледник - глетчера Biafo. Той представлява огромна река от лед с дължина от 63 км, слизаща от централните върхове на Каракорум. Той се влива от изток в долината Braldu в една точка, която е на около 10 км източно от Askole. Два часа и половина след като подминем ледника ще започнем едно дълго изкачване по стръмния бряг над река Dumordo. Реката ще пресечем по едно стоманено въже с дървен кош минаващо над бързите и буйни води на реката. През 1998 година на това място се наложи да нагазим до кръста в реката и да се държим един за друг, за да не бъдем отнесени, тъй като пътеката се беше срутила от мощните пролетни води. След като пресечем реката имаме още малко ходене до нашият лагер в Jula, който се намира зад един поток спускащ се от връх Bakhordas.

7 ден: Paiu (3480 м) - 5/6 часа

Днес трекът продължава покрай река Braldu към един зелен оазис под сянката на връх Paiu (6611 м), последното място с дървета, преди пътеката да се качи на ледника. В превод от диалекта балти Paiu означва "сол". Името произлиза от скалната сол, която се намира в основата на върха. Местното население вярва, че снегът на връх Paiu всъщност е огромно струпване на сол, която периодично пада към основата. От лагера Paiu ние ще видим за първи път впечатляващият ледник Baltoro.


Базовия лагер на К2

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Базовия лагер на К2


8 ден: Лагера на морената преди ледника Trango Tower (3900 м) - 4 часа

След кратко ходене от лагера Paiu ще достигнем глетчера Baltoro. След като походи около час през лабиринта от огромни ледове и скални блокове ще завием наляво към вливащият се в него ледник Паю. След като го пресечен ще се качим на страничната морена на Балторо, където покрай огромни гранитни стени ще продължим да ходим по закътани полянки с трева. Едно рядко срещано явление.

Целта на днешният преход е една ловна "хижа" закътана над ледника Балторо под гранитните стени на безименни върхове.

9 ден: Базовия лагер на Транго Тауър (4200 м) - 5/6 часа

Днес ще направим една разходка до едно уникално красивото място, от където ще можем да разгледаме кулите Uli Biaho и Trango. Първо за целта ще пресечем ледника Транго, който е един огромен лабиринт от лед и камъни.

Базовият лагер на Транго е заобиколен от всякъде от огромни гранитни стени достигащи височина до 1500 метра, спускащи се към морената на ледниците Dunge и Trango. Точно над базовия лагер се издига една от най-големите скални стени в света - Западната стена на Големия Транго Тауър. В дъното на улея спускащ се от североизточна посока се намира 1200-меровата игла на Безименната кула от групата Trango Tower, а от другата страна на ледника стоят като стражи огромните гранитни стени на Uli Biaho.

Следобяд ще се върнем в лагера на морената, където ще можем да си починем добре.

10 ден: Urdukas (4130 м) - 7/9 часа

Днес ще оставим базовия лагер на Кулите Транго и ще се отправим към Urdukas. За да го достигнем ще трябва отново да пресечем огромният ледник Балторо и то напряко. От предния ден нашите носачи вече ще са проучили маршрута за преминаване и ще са го маркирали с малки пирамидки. Прехода не е лек. Ще имаме и едно приключенско пресичане на буйна ледникова река, която се спуска напряко на нашия маршрут.

От Урдукас се открива още една впечатляваща гледка към южната страна на кулите Транго, Ули Биахо, Паю и гигантските Катедрали. Urdukas е и последният наш лагер с зелена трева през следващите 5-6 дни. Той е и перфектно място за къпане и почивка.


Връх Шиптън Спайър

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Шиптън Спайър


11 ден: Goro II (4500 м) - 6/7 часа

През този ден ни очаква една дълга разходка по ледения Baltoro до лагера Goro. Днес ще пресечем глетчера Yermanandu, който се спуска от масива на Машербрум и се влива в Балторо. Връх Masherbrum ще бъде видим от нашата дясна страна, Mustagh Tower - от ляво, а Gasherbrum IV и Broad Peak ще бъдат директно пред нас и ще уловят последните лъчи на залязващото слънце.

12 ден: Concordia (4720 м) - 4/5 часа

Следва преход до лагера на Конкордия, по време на който ще можем да се насладим на някои от най-грандиозните планински пейзажи в света. Тук се намира едно огромно събиране на три гигантски ледени реки - ледниците Baltoro, Abruzzi и Godwin Austin. В радиус от около 15 км от тази точка са разположени 41 върха над 6500 метра, включително 4 осемхилядника. Тази 360-градусова панорама предлага гледка, която не може да бъде открита никъде другаде по света.

13 ден: Базовият лагер на К2 или Броуд Пик (5000 м) - 10/12 часа

През този ден ще имаме много време да открием най-подходящите места, за да заснемем или просто да се полюбуваме на заобикалящите ни върхове. Интересното е, че половината от тях все още нямат имена и не са изкачвани.


Западната стена на Грейт Транго Тауър на залез слънце

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Западната стена на Грейт Транго Тауър на залез слънце


Освен опцията да почиваме през целия ден и да се любуваме на гледката от лагера на Конкордия, докато пием горещ чай, който желае ще може да направи един много сериозен и тежък преход до базовия лагер на К2 (между 10 и 12 часа отиване и връщане). Препоръчително е да се направи разходка до по-близкия базов лагер на Broad Peak. Гледката от него е почти същата, а и така на другият ден ще имаме сили да направим още една интересна разходка в посока връх Чоголиза и базовия лагер на Гашербримите

14 ден: Upper Baltoro Glacier (5000 м) - 6/7 часа

След ранна закуска ще траверсираме горната част на ледника Балторо и неговите цепнатини. В зависимост от условията на ледника ще се опитаме да се придвижим в посока към основата на Чоголиза, от където ще се открие гледка към Гашербрумите. Тези, които са уморени от от ходенето предния ден днес могат да си почиват или да се разходят, до където им стигнат силите.

Тези от вас, които са настроени по-екстремно от този ден ден могат да продължат по друга програма и да изкачат превала Гондогоро Ла, който е с височина около 5600 м. За повече информация за цена и детайлна програма пишете на официалния ни имейл.

15 ден: Urdukas (4130 м) - 8/10 часа

Дълъг и тежък ден въпреки, че ще слизаме надолу.


Връх К2

Връх К2


16 ден: Paiu (3480 м) - 7/9 часа

Още един много дълъг и тежък ден обратно към цивилизацията.

17 ден: Jula (3150 м) - 6/7 часа


Връх Laila гледан от лагера Khuspang

Връх Laila гледан от лагера Khuspang

18 ден: Askole (3050 м) - 6/7 часа

19 ден: Skardu (2340 м) - 7/8 часа

Нашето приключение ще продължи с джипове по тесни планински пътища.

20 ден: Резервен ден

Всичко може да се случи в този край на света, така че е добре да имаме един резервен ден.

21 ден: Исламабад

Полет от Скарду до Исламабад.

В оставащото време от деня ще можем да се разходим в старата част на Rawalpindi, където ще открием магазини за зеленчуци и подправки, красиви старинни къщи, крещящо украсени камиони и много крави. Ако имаме късмет ще хванем работещи традиционни занаятчийски пазари за злато и сребро. В новата столица - Исламабад също има какво да се види. Може би най-голямите забележителности тук са парка Shakar Parian и джамията Shah Faisal.


Връх К2

Връх К2


22 ден: София

Полет от Исламабад до Истанбул и след това пътуване до София.

Най-добри месеци за провеждане

Юни, Юли, Август и Септември

Необходим опит

Този трекинг е на голяма надморска височина и изисква максимум 7–9 часа ходене всеки ден. Най-трудната част от този преход е пресичането на превала Gondogoro La (5700 м), който включва голяма надморска височина и дълъг и тежък ден в планината. Препоръчително е около 3-4 месеца преди трека да започнете да тичате, да карате колело и да направите няколко сериозни прехода с продължителност на натоварването около 10 часа и да преминете дистанция от минимум 15 км. Също така е необходимо да сте позитивно настроени към голямата надморска височина и да сте добре мотивирани. Предишен планинарски опит е силно препоръчителен, но някакви по-специфични технически познания и умения не са не необходими.

Лична екипировка

Следващият списък от дрехи и аксесоари е препоръчителен, а ако имате предишен планинарски опит можете да го погледнете само информативно. Също така този списък може да ви помогне да не забравите нещо важно необходимо за вашето удобство.


Връх Laila гледан от Gondogoro La (5700 м)

Връх Laila гледан от Gondogoro La (5700 м)


- Здрави трекинг обувки обезопасяващи вашият глезен, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които са водоустойчиви. Препоръчително е да са с твърда подметка, за да осигурят стабилност при подсичане на снежни склонове и за да можете да им сложите котки;
- Леки маратонки или сандали, които можете да използвате по време на пътуването до началото на трека;
- Няколко чифта топли и дебели чорапи за студените райони;
- Гети;
- Дълга примка с карабинер с муфа за самоосигуровка по парапетите на Gondogoro La;
- Свободни обикновенни панталони за трекинга и пътуването;
- Долнище от вълнено термобельо (мерино) или полар за по-студените райони;
- Водоустойчиви панталони;
- Повечко термо тениски с къс и дълъг ръкав като е добре да избягвате памучните материи;
- Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;
- Лека фанелка от полар 100;
- Дебело поларено яке;
- Уинстопър за по-топло време, но подходящ за вятър;
- Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини;
- Пухено яке или изолационно яке подходящо за студените вечери и сутрини;
- Вълнена или поларена шапка
- Шапка с козирка за слънце;
- Слънчеви очила с фактор 4;
- Крем против изгаряне и балсам за устни;
- Крем за изгаряне (Dermazin);
- Няколко чифта топли ръкавици;
- Здрава раница или денк, който да бъде използван за багажа, който ще носят носачите;
- Раница, която ще носите лично по време на трека;
- 1-литрова бутилка за вода;
- Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;
- Добър спален чувал подходящ за температури до -15 градуса;
- Челник с резервни батерии;
- Камера или фотоапарат;
- Голяма кърпа за врата;
- Таблетки за пречистване на водата;
- Щеки.


Поглед от ледника Балторо към Кулите Транго и Катедралите

Поглед от ледника Балторо към Кулите Транго и Катедралите


Допълнителни неща, които можете да вземете:

- Бинокъл;
- Книги;
- Висотомер;
- GPS;
- Карти за игра.

Препоръки

Като цяло този трек е една много добра стъпка, ако желаете да изкачите връх над 6000 метра. Благодарение на него ще разберете как функционира организма ви на голяма надморска височина, ще направите перфектна поетапна аклиматизация и ще постигнете много сериозна натренираност.

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

   Календар Водач Цена на човек Места
   25 Jun - 17 Jul 2022 Д. Колешев 5830 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 25 Feb 2022 година )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг до базовите лагери на К2, Броуд Пик и кулите Trango

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Трекинг   »   Азия   »   Пакистан   »   Каракорум   »   Скарду Прегледана е 22995 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2021 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->