Алпинизъм   »   Европа   »   Грузия   »   Кавказ Прегледана е 811 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   23 - 31 Jul 2022
2650 лв.
2518 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
2650 лв. 6 places Запишете се

Меню

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Казбек с аклиматизация на връх ОрцвериИзкачване на третият по височина връх в Грузия - Казбек (5033 м)

Информация

Локация

( 42.700001 N, 44.516666 E )
 • 2650 лв.  2518 лв.

 • 5054 м

 • F Умерено трудно
  Френска алпийска степен (F)

  A straight forward route, possibly describing a glacier approach with simple scrambling. Any snow or ice will be of an easy angle allowing the climber to walk up it.
  Физическа издръжливост

  Умерено трудно (8-11 часа)

 • 9 дни

Галерии от Изкачване на връх Казбек с аклиматизация на връх Орцвери

Изкачване на връх Казбек с аклиматизация на връх Орцвери

Изкачване на третият по височина връх в Грузия - Казбек (5054 м) с аклиматизация на връх Орцвери (4365 м) и разглеждане на космополитната грузинска столица - Тбилиси.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Преди пресичането на ледника Гергети


Връх Казбек (на грузински: Kazbegis Mkinvartsveri) е спящ стратовулкан и една от големите планински части на Кавказ, разположен на Руско-Грузинската граница. Той е един от 10-те най-високи републикански върхове в Русия и е третият по височина в Грузия (след Шхара и Джанга) и е седми по височина в Кавказ. Казбек също е вторият по височина вулканичен връх в Кавказ след Елбрус. Върхът се намира точно на запад от главното градче в основата му Степантсминда и е най-изявената географска формация в този район. Казбек е руското наименование на върха. Той е наречен така на името местен осетиански принц. Името Mqinvartsveri на грузински означава "Ледников връх" или "Замръзнал студен връх". Той има и вайнахско име (народ считан за родоначалник на чеченците) - Bashlam, което в превод означава "Разтопена планина".
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Началото на ледника Гергети


Поради стръмните си склонове, глетчерите на връх Казбек не са много големи. Общата комбинирана площ на всички ледници, които заобикалят върха са 135 кв. км. Най-големият и известен ледник е Dyevdorak (Devdaraki), който се спуска по североизточните му склонове и достига до 2295 метра. Другите ледници, които обграждат Казбек са Mna, Denkara, Gergeti, Abano и Chata. През 2014 година има масивно срутване на ледника Devdaraki, който по поречието на река Terek и затрупва главния Грузинския военен път.

През май 2019 година Кавказката ски туринг мрежа организира експедиция, за да измерят максимално точно височината на връх Казбек, като поставят един GPS ресийвър на върха. Така новата височина на върха е определена на 5053.927 метра.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Трекинга до хижа АлтиЦени

На човек при минимум 4 участника - 2650 лв.  2518 лв.

На човек при минимум 5 участника - 0 лв.  0 лв.

На човек при минимум 6 участника - 0 лв.  0 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва

- Професионален български алпийски водач;
- При 5 и 6 участници 2-ри сертфициран местен водач;
- Частен трансфер от летището в Тбилиси до Казбеги;
- 1 нощувка в 3-звезден хотел в Казбеги с включена закуска;
- Трансфер с джипове от Казбеги до църквата Света Троица / началото на трека (о/в);
- Коне за багажа до хижа Бетлеми - по 25 кг. на човек (о/в);
- Наем на палатки за нощувките до хижа Бетлеми;
- Храноден на хижа Бетлеми - вечеря и закуска;
- Частен трансфер от Казбеги до хотела в Тбилиси;
- 2 нощувки в 3-звезден хотел в Тбилиси с включена закуска.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Хижа Бетлеми и палатковия лагер

Цената не включва

- Самолетен билет от София до Тбилиси (около 390 €) (о/в);
- Който иска може да спи в хижа Бетлеми, вместо на палатка (15 € на вечер);
- Таксита, лифт и градски транспорт в Тбилиси и от хотела до летището;
- Входни такси за музеи и допълнителни екскурзии за разглеждане на забележителности;
- Храна, когато не е включена в цената;
- Здравна застраховка.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Бърлогата в хижа Бетлеми

Програма

1 ден: Казбеги - 3 часа

Полет от София до Тбилиси.

Трансфер до Казбеги (Stephantsminda).

В остатъка от деня ще си почиваме и разхождаме из градчето. След като водача свърши организационните си дейности, ще провери екипировката на всеки от групата.

Нощувка в хотел в Казбеги
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Хижа Алти и връх Казбек


2 ден: Хижа Бетлеми (3650 м) - 5-6 часа

Денят ще започне с един екшън с джипове, за да стигнем до църквата Гергети (Света Троица), която се намира на 2170 м. От тук основният ни багаж ще бъде качен на коне, а ние ще продължим към първата ни цел за деня - седловината Arsha (2940 м). До седловината имаме около 2.30 часа ходене и денивелация от 790 метра.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Църквата Гергети (Света Троица)


От тук следва по-лесно ходене до началото на ледника Гергети на 3260 м. Преди да стигнем до ледника ще минем през хижа Алти, където ако сме огладнели можем да обядваме и починем. От тук до ледника имаме още около половин час. В началото на ледника ще сложим котки и ще продължим през него. От тук до метеостанцията (хижа Бетлеми) на 3670 метра имаме около 1 часа ходене по ледник и още около 1 час ходене по камениста и сипееста пътека с обща денивелация 410 метра.

Като пристигнем първата ни работа ще бъде да изберем подходящи места за палатките и да ги разпънем. След като организираме нашия базов лагер ще отидем да вечеряме.

Нощувка на палатки до хижа Бетлеми
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Началото на ледника Гергети преди изгрев слънце


3 ден: Аклиматизационен ден (4100 м) - 4 часа

През този ден ще направим една лека разходка до стената Khmaura, която се спуска към средната част на ледника Гергети на около 3900 м. Първата ни цел е да достигнем за около 1 час така нареченият Преден Базов лагер. Той се намира на едно скално плато на 3860 м и вероятно ще открием няколко палатки тук. От тук ще походим още около 1 час. Ще достигнем един "бял" ледник малко преди стената Khmaura, който ще пресечем внимателно. След това ще достигнем отново каменист терен, по който ще се опитаме да заобиколим отдалеч стената. След малко ще достигнем ледника Гергети, който е покрит с огромни блокове, камъни и пясък и представлява един лабиринт, който в тъмното е много труден за преминаване. Затова разходката в тази част на ледника ще ни помогне при атаката на върха.

Нощувка на палатки до хижа Бетлеми
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Казбек гледан от хижа Бетлеми


4 ден: Връх Орцвери (4365 м) - 8-10 часа

Връх Orcveri е съседен на връх Казбек и въпреки, че е доста по-нисък от него, той не е по-лесен и според сериозните планинари е много по-интересен. Той е перфектен за аклиматизация и от него се открива фантастична гледка към Казбек, а ако видимостта е добра може да бъде видян и най-високият връх на Грузия - Shkhara (5194 м). Той е отделен от връх Казбек от ледника Gergeti. Това е и причината, поради която ще следваме нашият маршрут от предния ден до Черния кръст на около 4000 метра. От тук ще тръгнем на ляво, за да пресечем ледника. Изкачването на Орцвери не е лесно - ще имаме стръмно изкачване по свличащи се скали и сипеи и един гребен преди самия връх.

Нощувка на палатки до хижа Бетлеми
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

На връх Орцвери


5 ден: Почивен ден (3900 м) - 2 часа

През този ден можем да направим кратка разходка до параклиса Бетлеми, намиращ се на едно закътано местенце под стръмните склонове, спускащи се от връх Казбек.

Нощувка на палатки до хижа Бетлеми
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Параклиса на 3900 м над хижа Бетлеми с връх Орцвери на заден план


6 ден: Връх Казбек (5054 м) - 12/14 часа

Днес ще станем в 2 часа и след лека закуска, ще тръгнем към върха. Когато заобиколим по-голямата част от стената Khmaura, ще сложим котки и ще се обвържем с въже. От тук нататък ще трябва да бъдем по-внимателни, тъй като влизаме в зоната на цепнатините. Височината е около 4200 метра. От тази точка до Платото, където някои планинари правят Лагер 1, имаме още съвсем малко. Когато достигнем високия лагер, в повечето случаи температурите падат рязко и често започва да духа доста неприятен насрещен вятър от към връх Мкинварцвери, а височината е около 4300 метра.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Залез на хижа Бетлеми


От Платото нагоре пътеката започва да набира постепенно височина подсичайки склоновете спускащи се от върха. В един момент наклона става по-сериозен и пътеката прави няколко много стръмни зигзага, за да достигне седловината на 4850 метра, която разделя Главния от Западния Казбек. Тук височината започва да се усеща въпреки аклиматизацията и ще забавим темпото, а на седлото ще направим добра почивка. След седлото следва последния участък преди върха, който често е обледенен склон с наклон около 45 градуса. От седлото до върха имаме около 30 минути ходене и около 150 метра денивелация.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Между Лагер 1 (Платото) и Седлото


Разбира се, изкачването ще бъде възнаградено с гледки към цял Кавказ. При добро време ще видим Елбрус, Дих Тау, Шхара и много други върхове. До тук ходенето трябва да ни отнеме максимум 8 часа.

Слизането от върха е доста опасно и ще трябва да внимаваме на всяка стъпка. След като слезем 100-200 метра под седловината ще моем да се поотпуснем. В лагера до хижа Бетлеми трябва да бъдем най-късно в 16 часа. Общата продължителност на деня не би трябвало да надхвърли 14 часа. Разстоянието, което ще преминем е около 13 км с денивелация 1350 метра.

Нощувка на палатки до хижа Бетлеми
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Кавказки гледки


7 ден: Тбилиси

Слизане до Казбеги.

Трансфер до Тбилиси.

Нощувка в хотел в Тбилиси
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Центъра на Тбилиси гледан от крепостта Нарикала


8 ден: Тбилиси

Свободен ден за разглеждане на Тбилиси.

Нощувка в хотел в Тбилиси

9 ден: Полет до България
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Наклонената часовникова кула в стария град на Тбилиси

Необходим опит

Задължително е да имате опит за ходене във френска свръзка с котки по стръмен фирнов склон и да знаете техниката на самозадържане с пикел. Необходимо е да имате много добра физическа издръжливост и да можете да ходите до 14 часа.

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Казбек с аклиматизация на връх Орцвери

   Календар Водач Цена на човек Места
   23 - 31 Jul 2022 .
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 23/01/2022 )
2650 лв.
2518 лв.
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Казбек с аклиматизация на връх Орцвери

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Казбек с аклиматизация на връх Орцвери

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Алпинизъм   »   Европа   »   Грузия   »   Кавказ Прегледана е 811 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Фейсбук   Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят в YouTube   Вертикален свят в Instagram   RSS канали на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2021 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->