Трекинг   »   Африка   »   Танзания   »   Килиманджаро Прегледана е 11711 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   20 - 29 Jan 2021 4840 лв.
Запишете се
   5 - 14 Feb 2022 4840 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
4840 лв. 9 places Запишете се

Меню

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера Нгоронгоро

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера НгоронгороИзкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера НгоронгороИзкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера Нгоронгоро


Изкачване на връх Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро, който е най-високият връх в Африка и е един от Седемте континентални първенци и сафари в национален парк Tarangire и кратера Ngorongoro.

Информация

Локация

( -3.075833 S, 37.353333 E )

Галерии от Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера Нгоронгоро

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера Нгоронгоро

Връх Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро е най-високият връх в Африка и е един от Седемте върха. Килиманджаро се намира в Североизточна Танзания и е образуван от три изгаснали вулкана - Шира на запад с надморска височина 3962 м, Мавензи на изток с височина 5149 м и геоложки най-младият Кибо, който е разположен между тях и чийто най-висок връх е Ухуру.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Ухуру, Килиманджаро


Обща информация:

Килиманджаро не е технически трудна планина като изкачването на върховете в Хималаите или Андите, но голямата надморска височина, ниските температури и често силните ветрове го правят трека до него труден и опасен. Аклиматизацията е важна част от трека, тъй като дори и опитни трекери могат да получат височинна болест. Връх Ухуру се намира на такава височина, на която човек може да получи белодробен или мозъчен оток. Повечето трекери е нормално да получат дискомфорт, типично сърцебиене, хипотермия и главобол.

Към Mt Kilimanjaro водят шест официални трекинг маршрута: Marangu, Rongai, Lemosho, Shira, Umbwe и Machame.


Маршрута Marangu:

Това е определено най-лесният и вероятно най- популярния маршрут за изкачване на Mount Kilimanjaro. Той често е наричан маршрута Кока Кола, защото по него трекерите могат да си закупят освежаващи напитки и лека храна на всяко спиране по пътя. Marangu може да бъде направен за 5 или 6 дни и както е при всички останали маршрути, тези трекери, които изберат по-дългият вариант имат по-голям шанс за успех. Продължителността на дневните преходи е около 5 часа и всяка вечер се спи в общи бунгала. На всички останали маршрути нощувките са в палатки.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

КилиманджароЦени

На човек при минимум 5 участника - 4840 лв.

На човек при минимум 6 участника - 4720 лв.

На човек при минимум 7 участника - 4590 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Цената включва

- Български планински водач;
- Трансфер от летището до хотела в Моши;
- Трансфер от Моши до входа на парка и обратно;
- Пермити за вход в националния парк;
- По 3-ма носачи на човек и готвач;
- Местна застраховка за спасителна операция;
- 3 нощувки в хотели с включена закуска в Моши и Аруша;
- 4 нощувки в хижи или на палатка в района на хижите (ако се записвате 1-2 месеца преди датата на тръгването);
- По 3 хранения на ден по време на трекинга;
- Местен англоговорящ водач;
- Комплект за първа помощ;
- Сертификат за изкачването на върха подписан и подпечатан от парка и местния водач;
- 15 кг. багаж, който се носи от носачите;
- Обяд и вечеря за 1-ви ден и закуска и обяд за 2-ри ден от сафарито;
- Джип 4x4 за сафарито;
- Входна такса за Национален парк Tarangire;
- Такса за кратера Ngorongoro;
- 1 нощувка в хотел в парка Tarangire;
- По 2 литра вода на ден по време на сафарито;
- Трансфер от Аруша до летището.

Цената не включва

- Самолетен билет от София до летище Килиманджаро и обратно (около 1200 лв., но 1-2 месеца преди датата на тръгване може да стане 2000 лв.);
- Храната, която не е включена преди и след трекинга и сафарито (общо 4 дни x $15-20);
- Допълнителен ден / нощувка на хижа Horombo ($330) в случай, че групата не се чувства добре (цената включва нощувка, храна, допълнителни хонорари за носачите, местния водач и разходите на българския водач);
- Танзанийска виза ($50);
- Бакшиши (между $200 и 250);
- Планинска / медицинска застраховка;
- PCR тестове за Ковид-19 на отиване и връщане.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Ухуру, Килиманджаро

Програма

1 ден: Моши

Полет от София и кацане на летище Килиманджаро привечер. Трансфер до Моши, където ще пренощуваме в хотел и ще се подготвим за трека.

Нощувка в хотел

2 ден: Хижа Мандара (2720 м) - 5 часа

Сутринта ще отпътуваме от Моши за входа на Национален парк Килиманджаро, който се намира в ниските части на планината на 1860 метра. Този пост е известен с името Марангу. Пътуването до изходната точка на нашия трек ще отнеме около 50 минути. След като достигнем входа на парка ние ще трябва да се регистрираме. Тук ще ни чакат носачите, които ще вземат товарите с нашата храна, вода, газ и част от личната ни екипировка. Всеки от групата ще трябва да носи малка раничка с вода, дневен пакет и някоя допълнителна дреха, тъй като носачите ще бъдат по-бързи от нас.

Пътеката минава през една изключително красива дъждовна гора, в която често се стели мъгла и водата капе по обраслите с мъх дървета.

Първата ни вечер в планината ще бъде на хижа Мандара, която представлява група от дървени заслони в гората. Всеки заслон предлага между 6 и 8 легла. Общият капацитет на лагера е 60 души. Вечерята ще бъде подготвена от нашият готвач и ще бъде сервирана в една обща столова.

Нощувка на палатка или в заслон

3 ден: Хижа Хоромбо (3720 м) - 6 часа

Скоро след хижата ние ще напуснем дъждовната гора и ще започнем да се движим около основата на кратера Maundi като постепенно ще навлезем в хълмистата и гола част на планината. Тук можем да се отклоним за кратко от пътеката и да се покатерим до ръба кратера Maundi, от където ще можем да видим за първи път кратера Kibo. Ако времето е добро Кибо ще проблясва в далечината със своя величествен ледник на сутрешното слънце.

След като навлезем в хълмовете ние ще имаме възможност да видим някои от най-интересните разстения на Килиманджаро – ендемичната гигантска лобелия, която расте до 3 метра височина и гигантският кръстец (Senecia Kilimanjari), който може да достигне височина от 5 метра!

След около 6 часа трекинг ние ще достигнем хижа Хоромбо, където ще ни чака топла вода за къпане. Хижа Хоромбо е съвкупност от хижи с двоен капацитет, тъй като тук спират да нощуват слизащите от върха трекери.

Нощувка на палатка или в заслон
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Схема на маршрута Мачаме


4 ден: Хижа Kibo (4730 м) - 6/7 часа

Тук ще оставим хълмистата част от планината и ще навлезем в един район, който има доста пустинен изглед и който постепенно става все по-стръмен. Условията в тази част на планината започват да стават все по-екстремни, тъй като температурите през нощта падат под нулата, а дневните температури също не са много по-високи. Тази вечер ще си легнем доста по-рано (около 19 часа), тъй като ще трябва да тръгнем към полунощ за последната част от изкачването на върха.

Нощувка на палатка или в заслон

5 ден: Връх Uhuru (5895 м) - 14/16 часа

По среднощ ще тръгнем по една камениста пътека, която първо ще ни отведе до пещерата Hans Meyer и след това до Точката на Gillman. От тук до връх Ухуру ни остават още 2 часа по терен, който може да бъде и заснежен! Този ден ще бъде доста труден, тъй като комбинацията от голяма надморска височина и стръмната пътека ще окажат много силно влияние на по-слабо подготвените физически. Слизането до хижа Кибо ще ни отнеме няколко часа. В нея ще направим добра почивка и ще продължим надолу към хижа Horombo, където ще прекараме последната си нощ в планината.

Нощувка на палатка или в заслон

6 ден: Моши / Аруша

След една обилна закуска ще започнем слизането си до входа на парка. Тук ще ни чака микробуса, с който ще се придвижим до нашия хотел в Моши или Аруша.

Нощувка в хотел
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Ухуру, Килиманджаро


7 ден: Национален парк Tarangire (1500 м)

Името на парка идва от река Tarangire, която пресича парка. Тя е основният източник на свежа вода за дивите животни в екосистемата на парка по време на сухия сезон. Екосистемата на Tarangire се дефинира от миграцията на дълги разстояния на дивото гну и зебрите. По време на сухия сезон хиляди животни се концентрират в Националния парк Тарангире, а нашето посещение на парка през февруари е именно в този период от годината.

Парка покрива един район от около 2850 квадратни километра и пейзажа е оформен от гранитни гребени, речна долина и блата. Растителността е смес от акациева гора, вечнозелените гори комбретум, сезонно наводнени тревни площи и баобабови дървета.

Поради голямата концентрация на животни, хищниците тук никога не гладуват. Срещат се големи стада от слонове, които могат да бъдат видени тук както през дъждовния, така и през сухия сезон. Лъвовете и леопардите в Тарангире често могат да бъдат открити по дърветата, почиващи си в клоните им в разгара на деня. Освен това често качват плячката си по тях и там я консумират. Така я запазват от хиените и лешоядите. Леопардите са едни от най-опасните хищници на парка. Тук е съсредоточено най-голямото количество кафърски бивол след Серенгети. Паркът е богат и на много други видове бозайници – жираф, африкански глиган, зебра, източно белобрадо гну, газела, импала, антилопа бохор, петниста хиена, воден козел, прилепоуха лисица. Южноафриканската антилопа от рода Alcelaphus в парка е доста едра и достига до 900 kg тегло. В гъстите храсталаци може да се намери малката антилопа куду, една от най-красивите от рода си, с прекрасни дълги спираловидни рога. Това е единственото място в Танзания, където може да се срещне величественият орикс бейза от подвида Oryx beisa callotis както и дългошиестата жирафова газела геренук. От маймуните много разпространен е зеленият павиан. Все още могат да се срещнат черни носорози, но увеличеното в последните години бракониерство заради рогата им драстично намалява техния брой, като през 1988 г. са почти унищожени. Хранят се през нощта и на зазоряване, а през деня спят. В югоизточната част на Тарангире често се срещат гепард и хиеново куче.

Нощувка в хотел в парка

8 ден: Кратера Ngorongoro

Нгоронгоро е кратер на угаснал вулкан или по-точно калдера, намиращ се в областта Серенгети в северната част на Танзания. Угаснал е преди около 250 000 години, а за пръв път изригнал преди около 2 500 000 години. Мощните взривове унищожили върха му и оформили кратер със съвършена куполообразна форма. Той е най-големият вулкански кратер на Земята. Диаметърът му е 20 км. Стените на кратера се издигат стръмно на височина 600 м от дъното му, което днес представлява обширна долина.

Дъното на кратера с площ от 260 кв. км е едно от най-гъсто населените места с диви животни в Африка и броят им е около 30 000. Кратерът Нгоронгоро е обявен за резерват и служи за убежище на много редки африкански животни. Тук се срещат 50 вида едри бозайници (лъвове, слонове, носорози, хипопотами, няколко вида антилопи, африкански маймуни, павиани, брадавичести свине и хиени). Има и над 200 вида птици (щрауси, патици и токачки). Всяка година след обилните дъждове от декември до май пасищата на кратера стават изумрудено зелени, отрупани с розови, жълти, сини и бели цветчета от петуния, лупина, маргаритка и рядка синя детелина, виреещи върху богатата вулканична почва.

В кратера има много извори и потоци и голямо солено езеро с ярко синя вода. То не пресъхва напълно и при силни горещини.

Нощувка в хотел

9 ден: Аруша

Резервен ден, който може да бъде използван в планината. Ако бъде използван в планината ще трябва да бъдат платени допълнително разходите за престой и храна на поддържащият екип, участниците и водача. Повече информация в секцията Цената не включва.

Трансфер до летище Килиманджаро и полет до България.

10 ден: Кацане в София
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Най-добри месеци за провеждане

Декември, Януари и Февруари

Лична екипировка

Следващият списък от облекло, екипировка и аксесоари е препоръчителен, но ако имате предишен планинарски опит ви препоръчваме да го погледнете информативно. Ако нямате, значи лоша работа :) Този списък също така може да ви помогне да не забравите нещо важно, което ще ви е необходимо, за да ви осигури максимален комфорт в планината.

- Сериозни трекинг обувки обезопасяващи вашият глезен, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които да са водоустойчиви. Препоръчително е да са с твърда подметка, за да осигурят стабилност при изкачване на стръмни снежни склонове;
- Маратонки и сандали, които можете да използвате, както по време на трекинга, така и в населените места;
- 1-2 чифта топли и дебели чорапи за изкачването на върха и нощувката преди това;
- Гети, в случай че има пресен сняг;
- Свободни обикновенни панталони, както за трекинга, така и за пътуването;
- Долнище от вълнено термобельо (мерино) и флийс за последния лагер;
- Водоустойчиви панталони (мембрана);
- Повечко термо тениски с къс и дълъг ръкав, като е добре да избягвате памучните материи;
- Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;
- Флийс;
- Уинстопър яке за по-топло време, но подходящ за вятър;
- Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини (мембрана);
- Пухено яке или изолация подходящо за студените вечери или сутрини;
- Вълнена или флийс шапка
- Шапка с козирка за слънце;
- Слънчеви очила с фактор 4;
- Крем против изгаряне и балсам за устни;
- Крем за изгаряне (Dermazin);
- Поне 1 чифт топли ръкавици за изкачването на върха и вечерта около последния лагер;
- Здрава раница или денк, който да бъде използван за багажа и който ще носят носачите по време на трека;
- Раница, която ще носите лично по време на трека;
- 1-литрова бутилка за вода;
- Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;
- Добър спален чувал до -10 градуса;
- Челник с 2 чифта резервни батерии;
- Камера или фотоапарат;
- Голяма кърпа за врата (бъф);
- Таблетки за пречистване на водата;
- Лосиони за миене на ръце;
- Спрей за комари;
- Щеки;
- Книги;
- Висотомер;
- GPS;
- Карти за игра.

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера Нгоронгоро

   Календар Водач Цена на човек Места
   20 - 29 Jan 2021 Б. Пижев 4840 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 22 Oct 2020 година )
Запишете се
   5 - 14 Feb 2022 Б. Пижев 4840 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 7 Nov 2021 година )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера Нгоронгоро

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро и сафари в кратера Нгоронгоро

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Трекинг   »   Африка   »   Танзания   »   Килиманджаро Прегледана е 11711 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2020 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->