Алпинизъм   »   Европа   »   Франция   »   Алпи   »   Монблан   »   Шамони Прегледана е 29656 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   22 - 28 Aug 2022
3390 лв.
3221 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
3390 лв. 6 places Запишете се

Меню

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх БрайтхорнИзкачване на връх Монблан по неговият Нормален маршрут с аклиматизация на връх Брайтхорн

Информация

Локация

( 45.832699 N, 6.864300 E )
 • 3390 лв.  3221 лв.

 • 4808 м

 • PD- Трудно
  Френска алпийска степен (PD-)

  Routes may be longer at altitude, with snow and ice slopes up to 45 degrees. Glaciers are more complex, scrambling is harder, descent may involve rappelling. More objective hazards.
  Физическа издръжливост

  Трудно (11-14 часа)

 • 7 дни

Галерии от Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн

Изкачване на връх Мон Блан - най-високият връх в Алпите и в цяла Западна Европа с аклиматизация на връх Брайтхорн.


Поглед от старата хижа Гуте към острият гребен на връх Егюй Бионасе

Поглед от старата хижа Гуте към острият гребен на връх Егюй Бионасе


Въвеждаща информация:

Мон Блан е най-високият връх в Алпите и в цяла Западна Европа. Той е разположен между долината Аоста в Италия и Haute-Savoie във Франция, като през най-високата му точка минава френско-италианската граница.

"Gouter Route" се счита за "нормалния маршрут" за изкачване на връх Мон Блан. От техническа гледна точка, това е най-малко трудния път към върха, но не бива да бъде подценяван. Изкачването до хижа Gouter не е само ходене по една туристическа пътека. Пътят минава през заледен терен и трябва да се справяте и с надморската височина. "Покрива на Европа" е красив за изкачване връх, дори по нормалния път, и е удивително изживяване.

Първото му изкачване е осъществено на 8 август 1786 година от Жак Балма и доктор Мишел Пакар. Днес това изкачване се приема за началото съвремения алпинизъм. Първата жена, която достига върха е Marie Paradis през 1808 година. През последните години, средно годишно на върха се качват около 20 000 алпинисти и туристи, но това не означава, че върхът е лесен. През август, когато е най-силният сезон, местните спасителни служби извършват средно по 12 полета всеки уикенд.

Предимства на маршрута:

- "Само" 990 метра изкачване от хижа Гуте до върха. Това е най-късият ден за изкачване в сравнение с останалите класически маршрути, водещи към Монблан.

- Трудностите се увеличават с височината като гребена Bosses е най-трудната, но и най-красива част.

- Технически това е най-лесния маршрут.

- Гребена Bosses е много естетичен.

- Това е маршрута, по който най-много хора достигат върха.

Предимства

1. Съотношението между водач и клиенти е 1:2

По този начин работят френските водачи, такъв стандарт имаме и ние, за да Ви осигурим максимална безопасност и експедитивност на изкачването. Въпреки "леснотата" си, това изкачване крие много изненади и причините за това могат да бъдат в бързото влошаване на времето, в разликата във физическите и техническите възможности на участниците, в продължителността на изкачването и във възможните препятствия и трудности, които крие всеки ледник, а те се променят всекидневно.


На слизане от върха

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

На слизане от върха


2. Аклиматизационно изкачване и обучение на връх Брайтхорн

В програмата е включено аклиматизационно изкачване на един от най-лесните четирихилядници в Алпите. По време на това изкачване ще направим и обучение за движение във френска свръзка, използване на пикел и котки, така че дори и хора без зимен опит да могат успешно да се включат в изкачването. Това е една много ценна подготовка по време на която ще можете да преодолеете психологическата бариера на 4000 метра, да тествате наличната си екипировка в реални условия преди същинското изкачване на връх Монблан и не на последно място по важност да се опознаете с останалите участници в изкачването и да станете екип.

3. Групите са водени винаги от 2-ма професионални алпийски водачи

Предимството групата да е водена от 2-ма водачи е безспорна. Ако в даден момент някой от участниците се почувства зле, няма да се наложи връщане на цялата група, а само единият от водачите ще слезе надолу с проблемният клиент. Това увеличава още повече шансовете за успех на една група.


На връх Монблан

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

На връх МонбланЦени

На човек при минимум 6 участника - 3390 лв.  3221 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва

- 2 професионални алпийски водачи;
- Транспорт с микробус от Милано (о/в);
- 1 нощувка в хотел в Червиня с включена закуска;
- Лифт до Плато Роса (о/в);
- 2 нощувки в хотел в Шамони в двойна стая;
- Лифт до гара De Bellevue (о/в);
- Влакче до Nid d'Aigle (о/в);
- 1 нощувка в хижа Гуте с включена вечеря и закуска;
- 1 нощувка в хижа Тет Руз с включена вечеря и закуска;
- 1 нощувки в хостел в Бергамо;
- Застраховка за хеликоптерна помощ от европейски застраховател за 3 дни (рисковите дни в планината).


Една от Камилските гърбици

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Една от Камилските гърбици

Цената не включва

- Самолет от София до Милано (о/в);
- Здравна застраховка за пътуване;
- Храна, когато не е включена в цената;
- Транспорт, паркинги, влакчета и лифтове за посещение на забележителности в района на Шамони.


Сянката на връх Монблан на изгрев слънце

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Сянката на връх Монблан на изгрев слънце

Програма

1 ден: Червиня

Полет от София до Бергамо.

Пътуване от Бергамо до Червиня.

Нощувка в хотел в Червиня


На слизане по гребена Bosses с заслон Вало ниско долу

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

На слизане по гребена Bosses с заслон Вало ниско долу


2 ден: Брайтхорн (4100 м) - 5/6 часа

Рано сутринта ще хванем първия лифт за плато Роса. От тук ще направим преход с продължителност около 3 часа до връх Брайтхорн. Ако имаме достатъчно време ще изкачим още един връх от групата и тогава за около 2 часа ще слезем до лифтовата станция. От Червиня ще отпътуваме към Ле Уш. В Ле Уш ще сме привечер. След като се настаним в хотела ще можем да се разходим до Шамони и да се полюбуваме на красивите върхове, които обграждат долината.

Нощувка в хотел в Ле Уш

3 ден: Шамони

Почивен ден със свободна програма.

Ако някой има нужда от някаква екипировка за изкачването, в града има много магазини, от които може да се наеме или закупи всичко необходимо. Тези които имат опит в скалното катерене, ще могат да се покатерят с водачите на катерачните обекти в близост до Шамони. Има възможност за рафтинг, колоездене, парапланеризъм, виа ферати и много други екстремни спортове.


По предвърховия гребен на Монблан

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

По предвърховия гребен на Монблан


Атракциите и местата, които си заслужава да се видят също не са малко. Който желае ще може да си купи еднодневна карта за всички лифтове в района. С нея ще може да се качи с зъбчатата железница до Монтанвер, от където се открива красива гледка към 1000-метровата игла Пти Дрю, ледника Мер дю Глас, Иглите на Шамони и в дъното огромната стена на Гранд Жорас. От тук може да бъде направен един живописен трек под Иглите на Шамони и да се слезе в града с лифт.

Друга възможност е с лифта да се изкачи един от емблематичните върхове в района - Егюй дю Миди, от където се открива близка гледка към целия масив на връх Монблан. Ще можете да видите като на длан два от най-популярните маршрути към върха - през 3-те върха и нормалният маршрут, по който ни предстои изкачване. На срещуположната страна на Егюй дю Миди се намира Бренва с голяма панорамна тераса, до която може да се стигне отново с лифт и от там да се направи един много красив трек през няколко високопланински езера.

Нощувка в хотел в Ле Уш

4 ден: Хижа Гуте (3817 м) - 5/6 часа

Днес ще станем в 6.30 часа, за да се опитаме да хванем първия лифт в Les Houches. От лифта ще се прехвърлим до гара De Bellevue, от където с влакче ще стигнем до Nid d'Aigle или Mont Lachat. Обикновено през година на последния участък до Nid d'Aigle има големи срутвания по трасето на зъбчатата железница и ако нямаме късмет ще се наложи да ходим пеша допълнително около 2 часа.


По пътеката към хижа Тет Руз

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

По пътеката към хижа Тет Руз


Прехода до хижа Тет Руз не е тежък, но може да отнеме над 3 часа. На хижата ще направим добра почивка за обяд и след това ще продължим по стената на Дом дьо Гуте. В тази част от маршрута има няколко опасни участъка и затова ще ходим обвързани с въже и с каски на главите. Към 3-4 следобед ще стигнем до хижа Гуте, където ще пренощуваме и ще си починем за атаката през следващият ден.

- Nid d`Aigle (2372 м) -> Baraque des Rognes (2768 м) = 1 час
- Baraque des Rognes (2768 м) -> Хижа Tete Rousse (3167 м) = 1/2 часа
- Хижа Tete Rousse (3167 м) -> Хижа Gouter (3817 м) = 2/3 часа

5 ден: Връх Монблан (4808 м) - 12/14 часа

Днес ще станем в 2.00 часа сутринта и ще тръгнем най-късно в 3.00 часа. Първоначално ще изкачим склоновете на връх Гуте (около 2-3 часа) и след това ще се спуснем по неговите полегати южни склонове към седловината Col du Dome. След още 30 минути ще достигнем заслон Вало, където ще направим сериозна почивка и ако деня е много студен ще изчакаме изгрева на слънцето. От тук до връх Монблан имаме още 2-3 часа.


Паметник на Жак Балма и Сосюр

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Паметник на Жак Балма и Сосюр


След като изкачим върха ще слезем до хижа Гуте за около 2 часа. В хижата ще направим добра почивка за около 1 час и ще продължим надолу. За около 2.30 часа трябва да слезем до хижа Тет Рус, където ще пренощуваме.

- Хижа Gouter (3817 м) -> Ръба на Dome du Gouter (4260 м) = 2 часа
- Ръба на Dome du Gouter (4260 м) -> Седловината Col du Dome (4255 м) = 15 минути
- Седловината Col du Dome (4255 м) -> Заслон Vallot (4362 м) = 30 минути
- Заслон Vallot (4362 м) -> Връх Mont Blanc (4808 м) = 2/3 часа
- Връх Mont Blanc (4808 м) -> Nid d`Aigle (2372 м) = 4/5 часа

6 ден: Бергамо

Слизане от планината и отпътуване за Бергамо.

Нощувка в хостел в Бергамо.


Гребена на Дом дю Гуте с палатковия лагер

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Гребена на Дом дю Гуте с палатковия лагер


7 ден: Полет от Бергамо до България

Най-добри месеци за провеждане

От юли до средата на септември

Необходим опит

Много добра физическа издържливост, така че да можете да ходите до 15 часа на ден.

Лична екипировка

- Котки;
- Пикел;
- Алпийски обувки;
- Шапка;
- 2 бр. ръкавици с пръсти;
- Ръкавици с един пръст;
- Лапи от мембрана;
- Яке за катерене, връхно с качулка (мембрана);
- Полар;
- Изолация;
- Термобельо с дълги ръкави;
- Долнище (мембрана или софтшел);
- Термобельо долнище;
- Хавлиена кърпа за къпане;
- Раница до 45 л.;
- 3 бр. карабинерa с муфа;
- Каска;
- Челник;
- Очила (може и скиорски) с фактор 4;
- Катерачна седалка;
- Лек спален чувал за хостела;
- Крем против изгаряне;
- Дълга 120 см примка или прусек за осигуряване по парапетите под хижа Гуте.


В началото по склона на Егюй дьо Гуте

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

В началото по склона на Егюй дьо Гуте

Препоръки

За подготовка за изкачването на връх Монблан по Нормалния маршрут препоръчваме участието в 1-2 от следните зимни програми:

- Курс по планинарство;
- Мальовица по Североизточния гребен

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн

   Календар Водач Цена на човек Места
   22 - 28 Aug 2022 Д. Колешев 3390 лв.  3221 лв.
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 22/02/2022 )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Монблан с аклиматизация на връх Брайтхорн

Клиентите за нас


Програмата за Монблан беше жестока. Двамата водачи са големи пичове. Ще я препоръчам на всеки който има желание да пробва върха организирано! :)

Мирослав Трифонов, 11 Sep 2018


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Алпинизъм   »   Европа   »   Франция   »   Алпи   »   Монблан   »   Шамони Прегледана е 29656 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2021 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->