Трекинг   »   Европа   »   Норвегия Прегледана е 7931 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   8 - 22 Aug 2021 3390 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
3390 лв. 9 places Запишете се

Меню

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх GaldhøpiggenТрекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх GaldhøpiggenТрекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen


Ще погледнем от върха на гребена Romsdalseggen, ще изкачим най-високият връх в Норвегия - Galdhøpiggen (2469 м) и най-красивия ръб - Besseggen, ще застанем на ръба на Trolltunga (Езика на трола), ще видим залеза и изгрева от Pulpit Rock, ще застанем и на Kjerag и ще видим водопада Седемте сестри на фиорда Geiranger

Информация

Локация

( 61.636665 N, 8.315000 E )
Начално ниво

Тези програми изискват предишен планинарски опит. Обикновено това са лесни, но със средна продължителност трекинги или по-трудни, но по-къси преходи. Необходимо е да имате добър физическа издръжливост, за да се справите с тях. Пътеките, по които ще се движите са сравнително добри. Продължителността на дневните преходи може да варира между 5 и 7 часа с изкачвания между 500 и 800 метра, а в някои случаи и до 1000 метра. Спи се в хижи и това най-често могат да бъдат 2- или 3-дневни преходи.

Галерии от Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Уникален трекинг, по време на който ще бъдат обиколени по-голямата част от най-интересните забележителности в Централна и Южна Норвегия. Ще погледнем от върха на гребена Romsdalseggen, ще си направим кратка екскурзия с корабче до известния водопад Седемте сестри на фиорда Geiranger, след това ще изкачим най-високият връх в Норвегия - Galdhøpiggen (2469 м) и уникално красивия гребен Besseggen. От там ще се отправим към Берген, за да застанем на ръба на Trolltunga (Езика на трола), ще се насладим на гледката от Pulpit Rock (Preikestolen) и накрая ще се качим на заклещеният камък в Kjerag.


Trolltunga (Езика на трола) на 700 метра над езерото Ringedalsvatnet

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Trolltunga (Езика на трола) на 700 метра над езерото Ringedalsvatnet


"Земята на среднощното слънце" предлага едно наистина уникално преживяване. Норвежците виждат своите полупустинни острови, снежнопокрити върхове и фиорди като символ на една велика култура, която се е развила в тази дива и отдалечена земя. Величествените сцени на Норвегия са вдъхновили симфониите на Grieg, пиесите на Ibsen и рисунките на Munch. Пейзажът също така е оформил виждането на норвежците за самите тях, като духовни обитатели в един от световните най-великолепни природни райони.

Името Norway (на норвежки е Norge или Noreg) идва от думата Norvegr, означаваща "пътят на север". Викингите използват термина повече от 1000 години, за да опишат маршрута на корабите по западното крайбрежие на Норвегия. Норвежците са мореплаватели от началото на човешката история, така че е напълно естествено страната да има морско име.

За древните Норвегия е била митична земя. Едно пътешествие до там е включвало неописуеми опасности. Писателите я наричат "най-крайната" и смятат, че е обитавана от чужди, варварски и дори баснословни създания. През 4-ти век преди новата ера гръцкият писател Питей мисли, че боговете на природата не са ходили до там и смята, че всичко – водата и земята включително – се носят във въздуха. Вероятно в опит да опише снежните виелици, Херодот твърди, че в Норвегия всичко е било покрито с перушина и постоянно му е духало в лицето.


Поглед от Nesaksla на гребена Romsdalseggen към устието на река Rauma с масива на Trollveggen и градчето Åndalsnes

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Поглед от Nesaksla на гребена Romsdalseggen към устието на река Rauma с масива на Trollveggen и градчето Åndalsnes


Норвегия е земя на водопади, стръмни, величествени планини и глетчери, зелени острови, кристални езера, борови и смърчови гори, чифлици разположени на стръмни и труднодостъпни места, изолирани долини, остри скали, спокойни фиорди и рибарски селца.

Също така Норвегия е една древна земя на митове и легенди със силни фолклорни традиции свързани с планините и природата. Като деца норвежците растат с истории за хулдри (русокоси прелъстителки с дълги опашки) и троли. Тролите, които могат да бъдат добри, зли, в различни форми и размери, са основна част от фолклора на страната. Дори днес много от норвежците все още тайно вярват в тяхното съществуване.

Целта на нашето приключение е не само да се опитаме да изкачим най-високият връх в Норвегия и да видим най-интересните природни забележителности, но и да се докоснем до уникалната култура на викингите. Разбира се, докато обикаляме из по-дивите и отдалечените места, и ако имаме късмет, може да успеем и да видим някой добронамерен дългонос трол или дива русокоса хулдра ;)


Фиорда Geiranger

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Фиорда GeirangerЦени

На човек при минимум 5 участника - 3390 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Цената включва

- Български планински водач
- Влакче от летището в Осло до Åndalsnes
- 2 нощувки в къмпинг Åndalsnes в бунгало
- Автобус от Åndalsnes до долината Vengedalen
- Автобус от Åndalsnes до Geiranger (о/в)
- Екскурзия с корабче във фиорда Geiranger до Skagefla
- Нощувка в къмпинг в Geiranger на палатка
- Влакче от Andalsnes до Otta
- 2 нощувка в къмпинг в Otta на палатка
- Автобус от Otta до Spiterstulen (о/в)
- Автобус от Otta до Gjendesheim (о/в)
- Корабче от Gjendesheim до Memurubu
- Нощувка в Gjendesheim в бунгало
- Влакче от Otta до Bergen
- 2 нощувки в хостел в Берген
- 1-дневна карта за пътуване с градския транспорт в Берген
- Автобус от Bergen до Odda (о/в)
- Автобус от Odda до Skjeggedal (о/в)
- Нощувка в къмпинг Odda на палатка
- Автобус от Bergen до Stavanger
- Ферибот от Stavanger до Tau (о/в)
- Автобус от Tau до Preikestolen (о/в)
- Нощувка в хостел в Ставангер
- 1-дневна екскурзия до Kjerag (о/в)
- Влакче от Ставангер до летището в Осло
- Нощувка в хостел в Осло


Поглед от гребена Romsdalseggen

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Поглед от гребена Romsdalseggen

Цената не включва

- Храна
- Самолетен билет от София до Осло (о/в) - около 250 €
- Градски транспорт в Ставангер до хостела и за разходки
- Градски транспорт в Осло до хостела и за разходки
- Входове за музеи или забележителности
- Възможно е доплащане, ако някой желае да нощува в хостели или хотели, вместо на палатка в къмпингите

Програма

1 ден: Åndalsnes

Сутрешен полет от София до Осло. В Осло ще бъдем около обяд. Веднага след това ще се прехвърлим на влакчето за Åndalsnes, където ще пристигнем привечер.

Пътуването от Dombås до Åndalsnes с Rauma Railway се счита за едно най-драматичните и красиви в Норвегия и ние ще можем да му се насладим благодарение на супермодерният влак с големи панорамни прозорци. Градчето е разположено в един от най-живописните региони в Норвегия, в сърцето на Ромсдалските Алпи и той ще бъде наша отправна точка за приключенията, които ни предстоят през следващите няколко дни.

Нощувка в къмпинг в общо бунгало.


Стената Трол гледана от река Раума

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Стената Трол гледана от река Раума


2 ден: Гребена Romsdalseggen (1222 м) - 7/9 часа

Днешният ден ще бъде дълъг, но и много впечатляващ. Маршрутът минава по цялото протежение на гребена Romsdalseggen, от където могат да бъдат видени някои от най-зашеметяващите гледки в цяла Норвегия! От връхната част ще можем да видим целият планински масив на Ромсдал със стената Трол и два от най-алпийските върхове в района - Romsdalshorn и Vengetindene. Ще можем да проследим с поглед целият впечатляващ атлантически път водещ към Molde през Норвежко море. Далече долу под нас ще остане долината Romsdalen с река Rauma.

За да ни стигне времето ще хванем първият автобус за долината Vengedalen, от където започва нашият пешеходен маршрут. Предстои ни сериозна денивелация от 970 метра до върха на гребена. С най-надъханите и тези, които искат да се насладят на най-красивата гледка от гребена, ще направим едночасово отклонение към връх Blånebba.


По гребена Romsdalseggen

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

По гребена Romsdalseggen


След като се приберем в къмпинга, с тези на които им е останала още сила, ще можем да се разходим из долината Ромсдал. В близост до Åndalsnes се намира най-голямата изцяло скална вертикална стена в Европа известна като стената Трол (Trollveggen). Тя представлява една огромна канара, която се издига вертикално повече от 1100 метра. Релефът й е силно надвесен и затова върхът на стената прави около 50 метра отклонение от нейната основа. Впечатляваща гледка, на която ще можем да се насладим след половинчасово ходене до къмпинг Trollveggen и панорамният посетителски център Trollveggen, намиращи се в основата на стената.

Нощувка в къмпинг в общо бунгало.

3 ден: Фиорда Geiranger

Нощувка в къмпинг на палатка

4 ден: Пътуване до Otta

Нощувка в къмпинг на палатка

5 ден: Връх Galdhøpiggen (2469 м)

Нощувка в къмпинг на палатка

6 ден: Ръба Besseggen

Нощувка в къмпинг на палатки или в бунгала (ако е възможно)

7 ден: Пътуване до Осло

8 ден: Берген

Пристигане рано сутринта в Берген

Нощувка в хостел

9 ден: Odda

Нощувка в къмпинг на палатки

10 ден: Trolltunga (Езика на трола)

Късно вечерта пристигане в Берген

Нощувка в хостел

11 ден: Pulpit Rock (Preikestolen)

Дълго пътуване и преход до скалата

Нощувка на палатки

12 ден: Ставангер

Нощувка в хостел

13 ден: Kjerag

Целодневна екскурзия

Късно вечерта хващаме влака за Осло

14 ден: Осло

Рано сутринта пристигаме в Осло

Нощувка в хотел до летището

15 ден: Сутрешен полет до България

Най-добри месеци за провеждане

Юни, Юли, Август и Септември

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

   Календар Водач Цена на човек Места
   8 - 22 Aug 2021 Д. Колешев 3390 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 10 Apr 2021 година )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Трекинг в Централна и Южна Норвегия с изкачване на връх Galdhøpiggen

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Трекинг   »   Европа   »   Норвегия Прегледана е 7931 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2020 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->