Трекинг   »   Европа   »   Гърция   »   Олимп   »   Литохоро Прегледана е 10709 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   17 - 19 Jun 2022
510 лв.
485 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
510 лв. 5 places Запишете се

Меню

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на върховете Стефани, Митикас, Скала и Сколио в планината ОлимпТраверс на пет от най-високите върхове на планината Олимп - Тумба (2801 м), Стефани (2909 м), известен още като Трона на Зевс, Митикас (2917 м), Скала (2886 м) и Сколио (2911 м).

Информация

Локация

( 40.089138 N, 22.357733 E )
Напреднали

Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често по недобри пътеки. В играта могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености и отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 6 и 8 часа, но ако бъдат изкачвани високопланински седловини или върхове може да бъде по-голяма. Дневните изкачвания могат да бъдат между 900 и 1000 м, но не е изключено да има изкачвания до 1200 м. Екипировката трябва да бъде изпитана и може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по ледници. Също така, на по-отдалечените места, нощувките могат да бъдат на палатки.

Галерии от Изкачване на върховете Стефани, Митикас, Скала и Сколио в планината Олимп

Изкачване на върховете Стефани, Митикас, Скала и Сколио в планината Олимп

Траверс с изкачване на пет от най-високите върхове на планината Олимп - връх Тумба, връх Стефани (Трона на Зевс), връх Митикас, връх Скала и връх Сколио (2911 м). Митикас е най-високият връх в Гърция и вторият по височина на Балканския полуостров (2917 м), а връх Сколио е вторият по височина в планината Олимп.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Стефани и Платото на музите на изгрев слънце


Обща информация:

Планината Олимп се намира в североизточна Тесалия, на юг от Солун и в близост до Катерини. Тя е най-високата планина в Гърция и е втората по височина на Балканите. Олимп е с диаметър от около 25 км и почти кръгла форма. Въпреки че е малка планина, релефът й има много характерни черти, които обуславят нейната красота и величественост. Стръмните скалисти върхове, дълбоките долини, алпийските пасища и гъстите гори са това, превръщат Олимп в една рядко забележителна и красива планина. За размерите си тя има изключително много върхове - общо 52 на брой с височина варираща от 760 до 2918 метра. Скалната структура на Олимп започва да се оформя преди около 200 милиона години на дъното на едно относително плитко море, от където планината изплува и постепенно придобива своята форма. Тя обаче е подложена на големи промени през ледниковата епоха, тъй като топящият се лед издълбава огромно количество скала от върховете и го пренася към основата на планината. Интересно е, че в планината няма нито едно естествено езеро и през летните месеци тя е напълно суха.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.Цени

На човек при минимум 5 участника - 510 лв.  485 лв.

Максималния размер на групата е 5 души.

Цената включва

- Професионален планински водач;
- Пътуване с микробус до Гортсия и обратно;
- 1 нощувка в хижа SEO "Giosos Apostolidis" на Платото на музите;
- 1 нощувка в хотел в Паралия Пантелеймонос или Катерини.

Цената не включва

- Храна;
- Планинска здравна застраховка.


Връх Стефани гледан от връх Митикас

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Връх Стефани гледан от връх Митикас

Програма

1 ден: Хижа SEO Giosos Apostolidis (2760 м) - 10/12 часа

Тръгване от София в 6.00 часа и пътуване от България до Гортсия. Гортсия се намира на около 14 км от Литохоро и е изходната точка на трека. Тук ще направим добра почивка и след като си оправим багажа, ще започнем изкачването към хижа SEO Giosos Apostolidis по една много приятна пътеката.

Пътеката не е лека и денивелацията, която трябва да изкачим през този ден е около 1500 мерта. Маршрутът се движи през голямата си част в гора. Борът е примесен с бук и елхови дървета и това придава чар на пейзажа. След 1.30-2 часа ще достигнем много приятно място за почивка на върха на отвесни скали от които се открива гледка към Приония и долината под нас. След още половин час ще достигнем новата хижа в местността Петроструга, където ще направим добра почивка и ще се полюбуваме на красивата гледка към крайбрежието.

От тази точка ни предстои стръмно изкачване до билото известно като Скоурта. След като изкачим връх Пиргос (2400 м), който е част от гребена водещ към Платото на музите, пред нас ще се открие зашеметяваща гледка към повечето от главните върхове на Олимп. От тук ни предстои кратко, но стръмно изкачване по серпентини до Платото и от там след около половин час ще достигнем хижата.

Хижа SEO Giosos Apostolidis е може би една от най-високите хижи на балканския полуостров и е построена на красиво място между върховете Тумба и Профитис Илиас точно срещу връх Стефани.

Нощувка в хижата.


Стръмното и опасно изкачване към връх Митикас

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Стръмното и опасно изкачване към връх Митикас


2 ден: Стефани (2908 м), Митикас (2918 м), Скала и Сколио (2911 м) - 9/10 часа

Ще станем рано и ще закусим. С най-надъханите първо ще изкачим близкият връх Тумба (2801 м), от който се открива интересна гледка към връх Стефани и ще се върнем до хижата. След това всички ще тръгнем към първата ни основна цел - връх Стефани. Първо ще подсечем склоновете на 200-метровата източна стена на върха и ще отидем от задната страна на върха, където започва един стръмен скалист улей водещ към връх Стефани.

Тук ще се обвържем с въже. Изкачването, което е с дължина около 200 метра ще ни отнеме 40-50 минути. След като излезем от улея ще се озовем на остър и въздушен алпийски гребен, по който ще трябва да достигнем същинският връх на Трона на Зевс.

След като слезем от връх Стефани ще продължим по главната пътека за Зонария още около 50 метра и ще застанем в основата на един огромен, стръмен кулоар, който води директно до връх Митикас. Маршрута е известен с името Louki. Изкачването е по-продължително, но след около час ще се качим на най-високият връх на планината Олимп. Слизането от Митикас ще направим по нормалният маршрут за изкачване, известен с името Kakoskala. Той е по-дълъг и включва няколко слизания и изкачвания, но за около 1 час ще достигнем връх Скала (2866 м).


Югоизточната стена на връх Стефани на изгрев слънце

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Югоизточната стена на връх Стефани на изгрев слънце


След като си починем добре ще продължим към връх Сколио, вторият по височина връх в планината. Първо ще слезем малко надолу, а след това ще наберем бързо височина до върха. От тук се открива красива панорамна гледка към Митикас и Стефани с техните впечатляващи северни стени.

След като се полюбуваме на гледките ще започнем слизането по класическия маршрут, който е част от трансконтиненталния Е4 и за около 1 час и половина ще слезем до хижа Spilios Agapitos. Тук ще направим много добра почивка и ще хапнем и след това ще продължим надолу към Приония. От Приония ще се качим на микробуса и ще отидем в нашият хотел в селцето Паралия Пантелеймонос, където ще пренощуваме.

3 ден: Паралия Пантелеймонос

Сутринта, след като закусим, ще отидем на плаж.

Около обяд ще отпътуваме за България, за да можем да се приберем до 18-19 часа в София. На връщане, ако тръгнем по-рано можем да разгледаме крепостта Платамонас, Дион, Вергина или древният град Пела.


Горите на Олимп

Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Горите на Олимп

Най-добри месеци за провеждане

Юли, Август и Септември

Лична екипировка

- Трекинг обувки;
- Шапка;
- Ръкавици;
- Яке връхно с качулка за дъжд и вятър;
- Раница до 45 л.;
- Челник;
- Слънчеви очила;
- Крем против изгаряне;
- Катерачна седалка;
- Каска;
- 2 бр. карабинера с муфа.

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на върховете Стефани, Митикас, Скала и Сколио в планината Олимп

   Календар Водач Цена на човек Места
   17 - 19 Jun 2022 Д. Колешев
   ( Отстъпката за ранно записване е валидна до 18/12/2021 )
510 лв.
485 лв.
Запишете се
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на върховете Стефани, Митикас, Скала и Сколио в планината Олимп

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на върховете Стефани, Митикас, Скала и Сколио в планината Олимп

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Трекинг   »   Европа   »   Гърция   »   Олимп   »   Литохоро Прегледана е 10709 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Фейсбук   Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят в YouTube   Вертикален свят в Instagram   RSS канали на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2021 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->