Скално катерене   »   Европа   »   Великобритания Прегледана е 5843 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
   4 - 11 Jun 2020 1730 лв.
Запишете се
Дата по ваш избор
1730 лв. 7 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 1730
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Планините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур Ализдар

Планините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур АлиздарПланините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур АлиздарПланините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур Ализдар


Северозападният бряг на Шотландия е едно от най-невероятните и диви места в света. Тук ще изкачим Бен Невис (1343 м) - най-високият връх в Шотландия и Сгур Ализдар (992 м) - най-високият на остров Скай.

Информация

Локация

( 56.819859 N, -5.105052 W )
Начално ниво

Тези програми изискват предишен планинарски опит. Обикновено това са лесни, но със средна продължителност трекинги или по-трудни, но по-къси преходи. Необходимо е да имате добър физическа издръжливост, за да се справите с тях. Пътеките, по които ще се движите са сравнително добри. Продължителността на дневните преходи може да варира между 5 и 7 часа с изкачвания между 500 и 800 метра, а в някои случаи и до 1000 метра. Спи се в хижи и това най-често могат да бъдат 2- или 3-дневни преходи.

Галерии от Планините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур Ализдар

Планините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур Ализдар

Северозападният бряг на Шотландия е едно от най-невероятните и диви места в света. Маршрута минава през Единбург, Глен Ко, Форт Уилям и Остров Скай – маршрут изпълнен с приключения и невероятни гледки. Ще прекараме 4 дни на безспорно най-вълнуващото и диво място в Шотландия – остров Скай. Намира се отвъд северозападният бряг и е дом на най-острите и прочути върхове във Великобритания – ръбът на Куилин. 12 километровият хребет предлага приключения от всички трудности – от трекове, предлагащи дъхоспиращи гледки към ръба, Атлантическия океан и високи водопади до незабравими технически алпийски изкачвания.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Поглед от връх Бен Невис, най-високият шотландски връхЦени

На човек при минимум 4 участника - 1730 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Цената включва

- Професионален български водач;
- Транспорт с микробус в Шотландия;
- 1 нощувка в хостел / къща за гости във Глен Ко;
- 2 нощувки в хостел / къща за гости във Форт Уилям;
- 3 нощувки в хостел / къща за гости в Глен Бритъл;
- 1 нощувка в хотел в Единбург.

Цената не включва

- Самолетен билет от София до Единбург (около 550 лв.);
- Вход в замъка Елън Донан (10 лири);
- Храна;
- Здравна застраховка.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Остров Скай

Програма

1 ден: Glencoe

Полет от София до Единбург, където ще кацнем в ранния следобяд. След това ни предстои около 2-3 часа път до Глен Ко. По пътя ще преминем през едни от най-живописните планински региони в северозападния бряг на Шотландия. Ще видим известното езеро Лох Ломонд. Приблизително около 18 часа ще пристигнем в Глен Ко – прословутата долина и снимачен регион на "Смело Сърце" и "Шотландски Боец". След като се настаним ще имаме малко време да се разходим из градчето и да се полюбуваме на заобикалящите ни планински пейзажи.

Нощувка в хостел / къща за гости в Glencoe

2 ден: Bidean nam Bian (1150 м) – 7/9 часа

Bidean nam Bian е най-високият връх в старата провинцията Argyll. Най-забележителната формация в района са известните Три сестри на Глен Ко – три стръмно спускащи се скални ребра. След закуска ще отидем с буса до тях, от където започва нашата пътека и ще започнем изкачване между две от Сестрите и върховете Gear Aonach и Aonach Dubh. По добра пътека ще навлезем в долината, в горната част обаче пътеката става стръмна и ще се наложи да използваме и ръцете за захващане на отделни на места. Първат ни цел е да изкачим връх Stob Coire nan Lochan (1115 м) по неговия източен гребен, където ще се наложи да се катерим по лесни скали. От тук имаме още малко до нашата основна цел – връх Bidean nam Bian (1150 м). Гледката от върха е впечатляваща във всички посоки. Днес ще видим нашата следваща цел – най-високия връх във Великобритания – Бен Невис.

Слизането ще направим по друг маршрут, за да направим цялостен траверс на планината, като първо ще достигнем близкия връх Bealach Dearg. Ако не се чувстваме много уморени, ще направим една отбивка до връх Stob Coire Sgreamhach (1072 м), от който гледаката също е много красива. Слизането от Bealach Dearg е в долината Coire Gabhail. Тук най-веротно ще се наложи да пресечен няколко снежни преспи и ще трябва да бъдем много внимателни. След като преминем през този участък ще достигнем така наречената Изгубена долина. Реката тук минава под огромни блокове, паднали от планините горе, като някои от тях са големи колкото къщи.

Нощувка в хостел / къща за гости във Fort William

3 ден: Бен Невис (1345 м) – 9/11 часа

Изкачване на Бен Невис. Гледката от върха на Бен Невис е незабравима. От върха могат да се видят над 110 планини. В зависимост от опита на групата изкачването ще стане по два възможни маршрута.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Поглед от връх Бен Невис


1. Ръбът Карн Мор Джераг. Този маршрут е изключително фотогеничен, минава първоначално край езерото Лохан Мийл и оттам изкачва стръмна поредица от 3 върхове над 1000 метра. Последният от тях е Карн Мор Джераг, откъдето започва дълъг алпийски ръб, който открива невероятни гледки към северната стена на Бен Невис и води към върха му. Участниците в подобен преход трябва да имат много добра физическа подготовка, дължината на прехода е 18 км, а общата денивелация е 1500 метра.

2. Туристическата пътека. Тази пътека не представлява никаква техническа трудност, но за сметка на това е дълга и стръмна, което отново прави най-високия връх в Шотландия достатъчно сериозно предизвикателство.

Нощувка в хостел / къща за гости във Fort William

4 ден: Глен Бритъл

Форт Уилям до Глен Бритъл. В 9 часа сутринта ще отпътуваме към Глен Бритъл на Остров Скай. Пътят отнема около 3 часа и е един от най-панорамните в Европа. Отново ще се движим по северозападния бряг на Шотландия, с гледки към многобройните планини. По пътя ще посетим известния замък Елън Донан. По обяд ще пристигнем в хостъл Глен Бритъл на Остров Скай. Той се намира на няколко минути от дивия плаж на Глен Бритъл, директно под ръба Куилин и предлага невероятни гледки към двете. През следобеда ще се настаним, и ще се разходим по дивия бряг на Глен Бритъл, ще се полюбуваме на океана и на заобикалящите го заострени върхове. След обяд ще посетим един от най-известните скални феномени в Шотландия – Стареца от Сторр – фантастична скална формация, перфектна за незабравими снимки на пищния шотландски залез!

Нощувка в къща за гости в Глен Бритъл
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Остров Скай


5 ден: Sgurr Alasdair (992 м) - 5/6 часа

Днес ще се отправим към циркуса Лаган, където ще можем да обядваме и да се любуваме на гледките към езерото и острите заображдащи върхове.
Оттам ще се отправим към Каменистия Улей – най-лесния маршрут до Сгур Ализдар – най-високата точка на острова. Самият връх има формата на стръмна пирамида, като площта на върха е не повече от няколко метра. Каменистия Улей е известен местен маршут и представлява 300 метра комбинация от сипей и скали, която ще ни отведе до малка премка, откъдето лесно движение по стабилни скали ще ни докара до най-високата точка на Скай.

Нощувка в къща за гости в Глен Бритъл

6 ден: Sgùrr Dearg и Недостижимия връх (986 м) – 6/8 часа

Недостижимият връх (Inaccessible Pinnacle) е името на колосалната кула, истинският връх на Сгур Джераг, която изисква техническо катерене. Името произлиза от факта, че повечето планинари достигат Сгур Джераг без да изкачат прословутата кула. В зависимост от опита и желанието на участниците, ще направим изкачване от източния й ръб. Въпреки, че технически лесно, около 2-ра категория, катеренето е в може би най-фотогеничната част на ръба. Участниците трябва да се чувстват комфортно в лесно катерене на ръб край огромни височини. На север пропастта е близо 500 метра, което дава феноменални гледки към долината и океана. Слизането от Недостижимия връх е с кратък, 10 метров рапел по западната му стена. От друга страна, ако участниците не се чувстват екстремно настроени и предпочитат трекинг, ще вървим удобно до подножието на Недостижимия връх, където ще се насладим на чудесни гледки към Сгур Ализдър и останалата част от ръба.

Нощувка в къща за гости в Глен Бритъл
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


7 ден: Езерото Лох Нес и Единбург

На път за Единбург ще минем през легендарното езеро Лох Нес, както и някои красиви крепости. Вечерта ще се разходим из Единбург.

Нощувка в хотел в Единбург

8 ден: София

Сутрешен полет до България.

Най-добри месеци за провеждане

Юни и Юли

Необходим опит

Препоръчително е да сте изкачвали върхове като Вихрен, Орловец или Митикас. Задължително е да се чувствате комфортно и да се движите с лекота по ръбове подобни на Кончето и Джамджиев ръб (през лятото). Ако желаете да изкачите Недостижимия връх, трябва да имате основен опит в катеренето и да умете да слизате на рапел.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Остров Скай

Лична екипировка

- Трекинг обувки (с по-сериозна подметка, скалите на Скай са остри!);
- Шапка;
- Ръкавици;
- Водоустойчиво връхно яке с качулка.
- Водоустойчиви панталони;
- Раница до 45 литра;
- Челник;
- Каска;
- Катерачна седалка (ако желаете да изкачите Недостижимия връх).

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Планините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур Ализдар

   Календар Водач Цена на човек Места
   4 - 11 Jun 2020 Д. Колешев 1730 лв.
   ( Крайния срок за записване е до 5 Apr 2020 година )
Запишете се

Всички обявени цени са без включено ДДС
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Планините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур Ализдар

Схема на маршрута
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Планините в Шотландия и остров Скай с изкачване на върховете Бен Невис и Сгур Ализдар

Клиентите за нас


Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook
Скално катерене   »   Европа   »   Великобритания Прегледана е 5843 пъти


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Facebook   Вертикален свят в Google+   RSS на Вертикален свят

Alpine Guides  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2020 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->