Степени на трудност

КУРСОВЕ

 1. Първи стъпки

 2. Тези курсове имат за цел да ви дадат обща представа за типа катерене или планинарска дейност, към която е насочена тематика на обучението. Не е препоръчително след този курс участниците да взимат самостоятелни решения и да извършат сами дейността, която е била цел на обучението. Най-често това са програми от типа "опитай, за да разбереш дали ти харесва".
 3. Начално ниво

 4. Курсове, чиято цел е да ви дадат основните познания за типа активност, за която са предназначени. Много голяма част от участниците в тези курсове, след това стават в голяма степен самостоятелни. Разбира се тези, курсове не трябва да ви правят прекалено самоуверени, тъй като все още нямате изградени достатъчно трайни навици и натрупан опит, за да се справяте в най-разнообразни ситуации. След тези курсове е добре да се присъедините към по-опитни от вас и да бъдете известно време по техен надзор.
 5. Усъвършенстване

 6. Тези курсове имат за цел да Ви дадат някои по-сериозни познания в определени области. Те са предназначени за хора, които имат придобити умения необходими за едно начално ниво и известен опит. За тези курсове се изисква много по-сериозна физическа подготовка, много по-голяма психическа устойчивост на риск и доста сериозен личен набор от екипировка. Повечето от тези курсове са насочени към конкретни дейности, справяне с дадени ситуации и решаване на проблеми с техниката на катерене или боравенето с определена екипировка и инвентар. След завършването на тези курсове повечето участници ще придобият много по-голяма увереност и възможност за справяне с по-трудни ситуации. Целта на тези курсове е да ви дадат качествена основа, върху която да можете да надграждате успешно с личен опит без да придобивате погрешни навици и схващания.
 7. Напреднали

 8. Тясно специализирани курсове за хора, които планират много сериозни алпийски изкачвания с опит в дейността, която е тема на обучението. Подходящи са и за кандидат инструктори или кандидат алпийски водачи във Вертикален свят.

ПРЕХОДИ И ТРЕКИНГИ

Когато определяме трудността на нашите програми ние взимаме предвид следните фактори:
 • Времетраене на трека и дневна продължителност на прехода
 • Условия на пътеката
 • Ниво на местен съпорт и носачи
 • Надморска височина и дневна денивелация
 • Преобладаващи метеорологични условия и температурен диапазон
 • Отдалеченост от цивилизацията и ниво на комфорт по време на нощувките и храненията

Продължителност на дневния преход

 • Много лесно (2-5 часа)
 • Лесно (5-8 часа)
 • Умерено трудно (8-11 часа)
 • Трудно (11-14 часа)
 • Много трудно (14-17 часа)
 • Екстремно (17-20 часа)

Общи нива на трудност

 • Летни програми

  1. Първи стъпки

  2. Тези лесни и къси преходи са подходящи за хора в добро здраве и са основно на хубави пътеки, на ниска надморска височина и терен без големи изкачвания. Това ниво е подходящо за хора, които нямат предишен планински опит, не разполагат с необходимата екипировка, облекло и добри туристически обувки. Обикновено продължителността на такива програми е един или два дни като дневните преходи не надвишават 3-4 часа.
  3. Начално ниво

  4. Тези програми изискват предишен планинарски опит. Обикновено това са лесни, но със средна продължителност трекинги или по-трудни, но по-къси преходи. Необходимо е да имате добър физическа издръжливост, за да се справите с тях. Пътеките, по които ще се движите са сравнително добри. Продължителността на дневните преходи може да варира между 5 и 7 часа с изкачвания между 500 и 800 метра, а в някои случаи и до 1000 метра. Спи се в хижи и това най-често могат да бъдат 2- или 3-дневни преходи.
  5. Напреднали

  6. Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често по недобри пътеки. В играта могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености и отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 6 и 8 часа, но ако бъдат изкачвани високопланински седловини или върхове може да бъде по-голяма. Дневните изкачвания могат да бъдат между 900 и 1000 м, но не е изключено да има изкачвания до 1200 м. Екипировката трябва да бъде изпитана и може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по ледници. Също така, на по-отдалечените места, нощувките могат да бъдат на палатки.
  7. Напреднали +

  8. Задължително е за тези трекинги да имате предишен опит на тази надморска височина и от програми с ниво Напреднали. Необходимо е много добре да познавате личните си възможности да ходите продължително много дни и по труден терен в диви райони. Почти задължително е да ползвате пикел и котки. Дневната продължителност на преходите може да варира между 7 и 9 часа и повече в отделни дни като изкачванията са между 900 и 1000 метра, като не е изключено да има отделни дни с изкачвания до 1200 м. В доста от случаите подобни трекинги изискват местен съпорт с използването на носачи за пренасянето на бивачните съоръжения и храната.
  9. Опитни

  10. Това ниво на трудност е наистина за много опитни планинари и трекери. То включва жестоки дневни преходи и в повечето случаи става дума за изкачването на сериозни снежнопокрити върхове на голяма надморска височина. Специалната екипировка като пикел и котки е задължителна и трябва да имате сериозен опит в използването им. Моля прочетете внимателно изискванията за опит и необходима екипировка. При тези тежки трекинги или изкачвания ще ви се наложи да ходите от 11 часа нагоре.

 • Зимни програми

  1. Първи стъпки

  2. Това ниво е подходящо за хора в добро здраве, които нямат предишен зимен опит в планината и не разполагат с необходимата екипировка, добро зимно облекло и обувки. Преходите са сравнително къси, по добри и отъпкани пътеки с възможност за бързо евакуиране от планината при влошаване на метеорологичните условия. Обикновено продължителността на такива програми е един или два дни, като дневните преходи не надвишават 4-5 часа.
  3. Начално ниво

  4. Добрата лична екипировка е задължителна за тези преходи и трябва да е подходяща за различни метеорологични условия – ниски температури и силен вятър. Необходими са стабилни зимни обувки, на които в случай на нужда да можете да закрепите котки. За тези програми пикел все още не ви е нужен, но щеките и снегоходките са задължителни. Това могат да бъдат 2- или 3-дневни преходи с дневна продължителност на натоварването между 6 и 8 часа и изкачвания между 500 и 800 метра.
  5. Напреднали

  6. Издръжливостта е задължителна за тези програми, тъй като преходите са продължителни и често извън отъпканите пъртини. За тези програми изискваме перфектна зимна екипировка, тъй като голяма част от маршрутите от тази степен са по билните части на планините. Задължително е да имате предишен опит от преходи Начално ниво. Дневната продължителност обикновено варира между 7 и 9 часа, като дневните изкачвания могат да бъдат между 700 и 900 м. На тези програми може да се наложи да използвате котки и пикел за придвижване по лесни снежно-скални гребени.
  7. Опитни

  8. Изисква се много сериозна издръжливост и възможност за ходене в продължение на над 10 часа в няколко последователни дни. Често такива преходи са свързани с последователни сериозни изкачвания и слизания в рамките на един ден. Не трябва да изпитвате никакви затруднения при ходенето с котки, тъй като може да ви се наложи да сте с тях през целият ден. На някои отделни места маршрута може да преминава по снежно-скални гребени и да се налага лесно катерене по къси отвесни пасажи.


Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят във Фейсбук   Школа по катерене и алпинизъм Вертикален свят в YouTube   Вертикален свят в Instagram   RSS канали на Вертикален свят

Adventure World  -  Вертикален свят

Copyright 2001-2022 © Школа Вертикален свят

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Лиценз за туроператор РК-01-8110 от 12 февруари 2020

Sitemap
<-- -->